ȘTIRI

Care sunt modurile prin care te păcălesc farmaciile

Odată intrat într-o farmacie, ai impresia că te afli de fapt la un stand de cosmetice dintr-un supermarket. Pentru că banii de la CNAS vin și cu un an întârziere, farmaciile se concentrează pe vânzările de produse care să le asigure câștig instant: cosmetice și OTC-uri (produse over the counter, adică fără rețetă). Farmaciile care au pariat pe produse cosmetice  si dermo-cosmetice începând cu 2006 și-au dublat vânzările la acel moment, scrie capital.ro.

Iată câteva aspecte la care trebuie să fiți atenți pentru a evita să fiți păcăliți de unii farmaciști:

1. Medicul vă prescrie substanța activă pe rețetă, fără o denumire comercială a medicamentului. Cum s-a demonstrat științific că variantele generice (mai ieftine) ale medicamentelor originale sunt identice cu acestea, medicul, dar și farmacistul, sunt obligați să vă înștiințeze despre această posibilitate. Odată ajuns la farmaciei, trebuie să întrebați farmacistul despre generic, de cele mai multe ori, acesta vă propune din start varianta cea mai scumpă.

2. Farmaciile sunt obligate să aibă la rafturi măcar un corespondent generic al fiecărui medicament original, acolo unde există astfel de variante. Dacă farmacistul vă spune că nu are genericul la substanța activă prescrisă de medic pe rețetă, amintiți-i de această obligație. Fie își va aminti brusc că de fapt are acel generic, fie îl va comanda pentru dumneavoastră – durează cel mult două zile până vă va aduce medicamentul, de regulă. Dacă sunteți nesigur cu privire la recomandările medicului și farmacistului, puteți să consultați un site creat cu scopul de a educa bolnavii în acest sens: medicamentecompensate.ro.

3. Odată cu implementarea rețetei electronice, farmaciștii sunt obligați să vă elibereze cu decontare o parte din rețetă, dacă dumneavoastră doriți acest lucru. De pildă, dacă aveți trei medicamente diferite de luat, iar farmacia X nu are decât unul dintre acestea, farmacia este obligată să întocmească toate formularele necesare pentru ca dvs. să puteți lua doar acel medicament. Restul rețetei îl puteți lua chiar și de la farmacii din alte orașe. Problema este că deocamdată, din neștiință sau rea-voință, farmaciștii nici măcar nu menționează această posibilitate pacienților, sau îi refuză în cazul în care cer o astfel de facilitate permisă de lege.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button