Care sunt clădirile din București cu cel mai mare risc seismic

19 mart. 2021
294 Afișari
Care sunt clădirile din București cu cel mai mare risc seismic

Primăria Capitalei a anunțat care sunt clădirile din București cu cel mai mare risc seismic. Documentul poate să fie  consultat de orice, astfel încât să afle dacă locuiește într-un imobil sigur sau care poate avea problem în caz de cutremur.

Vrei să știi care sunt clădirile din București cu cel mai mare risc seismic? În materialul ce urmează poți afla aceste detalii și care este planul autorităților cu privire la imobilele care prezintă grad de risc în caz de cutremur.

Primăria Municipiului Bucureşti a publicat lista clădirilor cu risc seismic din Capitală, în document precizându-se clar câte clădiri și, mai ales, care dintre acestea sunt incluse în cele patru clase de risc.

Lista clădirilor cu risc seismic prezintă cele 356 de clădiri care se regăsesc în clasa I și mai arată că în clasele de risc II și III sunt 370 de clădiri, respectiv 116 de clădiri.

Care sunt clădirile din București cu cel mai mare risc seismic. Ce înseamnă, conform legii, fiecare clasă de risc seismic:

Clasa I (bulină roșie) –  construcții cu risc ridicat de prăbușire la cutremurul de proiectare

Clasa II – construcții care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradări structurale majore, dar la care pierderea stabilității este puțin probabilă

Clasa III – construcții care sub efectul cutremurului de proiectare pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranța structurală, dar la care degradările nestructurale pot fi importante

Clasa IV – clădire bună, conformă, care nu necesită consolidare. Construcții la care răspunsul seismic așteptat este similar celui obținut la construcțiile proiectate pe baza prescripțiilor în vigoare.

Lista clădirilor cu risc seismic, pe care o puteți consulta AICI, a fost publicată în temeiul art. 4 alin.(9) lit.a2) din ordonanța guvernului nr.20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente.

Care sunt clădirile din București cu cel mai mare risc seismic. Capitala, cel mai periculos oraș din Europa la capitolul cutremure

Capitala României este cel mai periculos oraș din Europa, pentru locuitorii săi, cred jurnaliștii de la BBC. Aceștia au ajuns la această concluzie, după ce au analizat riscul de prăbușire al clădirilor, în cazul unui cutremur puternic.

Cristian Ghinea, Ministrul Fondurilor Europene, anunță că prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă Bucureştiul poate atrage sume de bani considerabile pentru protecţia în faţa seismelor.

Și Nicușor Dan a anunțat cum vor fi reabilitate clădirile cu risc seismic din București. Tot Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă reprezintă salvarea Capitalei și în opinia edilului.

Joi, 18 martie, Primăria Capitalei a anunțat că începe consolidarea clădirilor cu risc seismic, precizând care sunt cele șase zone din București care au prioritate.

Care sunt cele șase zone din București care au prioritate

  1. Zona KM 0 (13 imobile)
  2. Zona Cișmigiu (11 imobile)
  3. Zona Armenească (20 imobile)
  4. Zona Calea Victoriei (9 imobile)
  5. Zona Centrul Istoric (18 imobile)
  6. Zona Instituții Publice de Cultură și Imobile Monument Istoric cu Risc Seismic (12 imobile).

Toate aceste zone cuprind 84 de imobile, din care 72 sunt imobile multietajate rezidențiale cu risc seismic I, care adună mii de apartamente din centrul vulnerabil al Capitalei. Sunt proiecte care trebuie să fie recepționate, cel târziu până în anul 2026, și care vor fi implementate în paralel cu alte zone vulnerabile seismic din București.

Cookies