Care sunt cele mai rezistente clădiri din Bucureşti

de:
12 nov. 2015
12 Afișari
Care sunt cele mai rezistente clădiri din Bucureşti

Cutremurele, incendiile și planurile de dezvoltare ale regimului comunist au făcut dispărute zeci de clădiri de o importanță istorică. Cu toate acestea, câteva asemenea construcții au reușit să reziste secolelor, pentru a ne oferi o mai bună înțelegere a trecutului. Una dintre aceste clădiri este biserica Stavropoleos, informează imopedia.ro. Istoria acesteia începe în anul 1724, de către arhimandritului Ioanichie, care a construit în curtea hanului său, o biserică și o mânăstire, care a fost numită Stavropoleos. Complexul a guvernat centrul Bucureștiului până la sfârșitul secolului XIX când, afectate de cutremure, biserica și hanul au fost demolate.

Un alt lăcaș de cult de o importanță monumentală pentru arhitectura românească estemanastirea radu voda mănăstirea Radu Vodă. Aceasta a fost ridicată în intervalul 1568-1577, sub domnia lui Alexandru al II-lea, strănepotul lui Vlad Țepeș. Aceasta se găsește pe o colină, în spatele blocurilor de pe bulevardul Socialismului. Acolo s-au descoperit, de-a lungul timpului, mai multe vestigii arheologice care datează din paleolitic. Clădirea era la un pas de a fi dărâmată de cutremurele din anii 1829 și 1838. Totuși, s-a decis consolidarea ei, pentru ca peste alte câteva decenii, în anul 1875, Titu Maiorescu a decis dărâmarea aproape integrală a construcției, precum și a altor mănăstiri și hanuri care erau considerate insalubre. Acesta a luat decizia în calitate de ministru al cultelor.

O altă clădire istorică, dar care impresionează și azi prin frumusețea ei, este Palatul CEC. Piatra de temelia a acestuia a fost pusă în anul 1897, în prezența lui Carol I și a reginei Elisabeta. Palatul a fost construit în locul unei mănăstiri care data din secolul XVI, care a fost demolată din cauza degradării, cu câțiva ani înainte de ridicarea Palatului CEC. Palatul CEC a fost însă demolat și apoi reconstruit în forma pe care o cunoaștem azi. Noul Palat CEC a fost terminat în anul 1900, iar construcția a fost atât de solidă încât nu a fost deloc afectată de cutremurele care s-au petrecut în acest secol.

Palatul de Justiție este una dintre construcțiile grandioase ale Bucureștiului. Construcția s-a întins pe o perioadă de cinci ani, în perioada 1890-1895, în locul vechii Curți Judecătorești.

Cookies