Care sunt cele mai înguste străzi din București: GALERIE FOTO

de:
07 mai 2013
276 Afișari
Care sunt cele mai înguste străzi din București: GALERIE FOTO

Cele mai înguste străzi din București se află, în marea majoritate, în cartiere cu istorie ale Capitalei precum Rahova, Rosetti sau Dorobanți. Acestea aduc aminte de o altă epocă, în care amenajarea orașului nu punea pe primul loc traficul rutier. 

Pe majoritatea străzilor de acest fel te întâmpină un decor pitoresc, plin de verdeață și liniștit, ferit de aglomerația și forfota marilor bulevarde. Vă prezentăm mai jos câteva dintre aceste străzi.

În primă instanță vom face o trecere în revistă a străzilor destinate exclusiv pietonior, pe care o mașină nici n-ar putea încăpea:

– În cartierul Cotroceni:

Unul din cele mai vechi cartiere ale Capitalei, selectul cartier Cotroceni adăpostește mai multe străduțe înguste, cu trepte, folosite drept legături între mai multe străzi mai mari. 

Prima astfel de stradă în trepte o găsim între străzile Romniceanu și Alexandru Vitzu. Străduța reprezintă de fapt o serie de trepte de circa 300 de metri lungime despărțite de o balustradă, ce leagă străzile amintite, între ele existând o diferență de nivel semnificativă.

 

Strada Doctor Ioan Nanu-Muscel este o stradă cochetă, plină de clădiri bogate în valoare arhitecturală. Strada are o dimensiune normală pentru un drum de cartier rezidențal, însă a intrat în atenția noastră pentru că se îngustează considerabil pe o porțiune de câțiva metri, înspre capăt.

Strada Xenofon se găsește în Sectorul 5 al Capitalei, situată în nordul Parcului Carol. Aceasta figurează ca stradă în cadastrul orașului, deși este, de fapt un set lung de trepte ce unește Aleea Suter de Strada Constantin Istrati. Drumul are puțin sub 100 de metri. 

♦ ♦ ♦

În a doua parte a materialului vă prezentăm străzile înguste ale Capitalei pe care pot intra și autovehicule:

În cartierul Rahova: 

Strada Săpunari se află într-una dintre cele mai vechi zone ale Bucureștiului, în apropiere de fostul cartier Uranus, demolat brutal în anii ’80 pentru construirea Casei Poporului și a noului Centru Civic. Aici, în scuarul de la intersecția Căii Rahova cu strada Sabinelor, găsim mica stradă Săpunari, proaspăt asfaltată. Strada are o lățime de circa doi metri, iar trotuarele sunt la fel de late ca bordurile.

Strada Petre Marinescu se intersectează cu Calea Rahovei imediat după Piața Georoge Coșbuc, într-o zonă care încă mai păstrează multe dintre casele vechi ale cartierului Rahova. La doi pași de aglomerația și faima rea a Căii Rahovei, strada Petre Marinescu prezintă un decor pitoresc, cu case bătrânești, dar îngrijite. Accesul autovehiculelor este interzis pe stradă, cu excepția riveranilor, din cauza dimensiunilor străzii.

Strada Anul 1821 este paralelă cu Strada Petre Marinescu, prezentată mai sus. Față de aceasta însă, Anul 1820 pare a fi mai „aerisită”, cu o lățime un pic mai mare și cu mai multe vile mai moderne construite de-a lungul ei. Strada re sens unic dinspre Calea Rahova.

 

Strada Arămești se află mai departe, în cartierul Rahova, flancată de blocurile ceaușiste de pe Calea Ferentari. Deși pe stradă abia încape o mașină, au fost instalate mai multe rânduri de denivelări pentru reducerea vitezei. Pe Arămești găsim în marea majoritate vile noi, unele chiar de 3 sau 4 etaje. 

– În zona Dorobanţi-Eminescu-Polonă:

Strada Hristache Pitarul se află pe Calea Dorobanților, la jumătatea distanței dintre Complexul Perla și Liceul I.L. Caragiale. Aceasta are sens unic înspre Calea Dorobanților din cauza dimensiunilor reduse, după cum reiese și din fotografiile prezentate. Situată într-un cartier mai „pretențios” față de celalate străzi prezentate, strada Hristache Pitarul este încadrată de vile moderne, cu unu sau mai multe etaje, sedii de firme sau, în mai mică măsură, locuințe.

Strada Slăveşti se află în apropierea arterei precedente, în zona Mihai Eminescu-Polonă. Aceasta are sens unic între străzile Ion Vodă Caragea și Polonă. Strada adăpostește puține imobile, majoritatea fiind case vechi, dar și un impunător sediu de firmă de patru etaje, recent construit, aflat la intrarea dinspre Polonă. 

Strada Prepeliţei se află la intersecția străzilor Dacia și Mihai Eminescu, aproape de Calea Moșilor. Aceasta este cea mai scurtă stradă dintre cele prezentate, cu o lungime de circa 100 de metri. Micuțul drum începe din strada Suvenir, care leagă străzile Mihai Eminescu și Dacia și se termină în Strada Dacia, unde iese printr-o alee pe care cu greu poate încapea un autovehicul. Pe stradă găsim mai multe case, o parte dintre ele cu calcanul dispus spre stradă, iar la numărul 8 găsim chiar un salon de masaj erotic, nestingherit de dimensiunile reduse ale străzii pe care se află.


– În cartierul Baneasa:

Străzile Redișoara și Muzicutei sunt situate în zona Băneasa, pe malul lacului cu același nume, paralele și la o disanță de doar câțiva metri una de cealaltă. Străzile nu sunt asfaltate și adăpostesc case bătrânești în marea majoritate. 

– În alte zone

Intrarea Argintului se află în cartierul Balta Albă din Sectorul 3 al Capitalei. Strada lungă de circa 500 de metri adăpostește o „oază” de case înconjurată de blocurile din zona străzii Râmnicu Sărat.

Cookies