ARHIVA B365

Care sunt bunurile lui Voiculescu puse sub sechestru asigurator

Pe numele său, Dan Voiculescu mai deţine puţin bunuri din cele cu care era creditat deoarece şi-a trecut aproape toată averea pe numele fiicelor sale. Conform declaraţiei de avere depuse la ANI, Dan Voiculescu deţine doar un apartament pe Şoseaua Kiseleff, cumpărat în 2002 şi conturi şi depozite bancare ce însumează echivalentul a 1.500.000 €, conturile fiind în euro, dolari, lire sterline şi franci elveţieni, informează România tv.

Pe de altă parte, Voiculescu a acordat şi împrumuturi mari celor două fiice, 5.000.000 €. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, îi este dator cu 295.000 €, iar Mihai Gâdea cu 695.000 de lei.

Deocamdată, sentinţa primită de către Voiculescu nu este definitivă, iar bunurile sechestrate rămân în proprietatea lui, fără a avea însă dreptul de a le înstrăina. În cazul în care sentinţa va rămâne aceeaşi şi la următoarea instanţă, Voiculescu ar putea să piardă aceste proprietăţi.

Dan Voiculescu a fost condamnat, joi, la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). În acelaşi dosar a fost condamnat şi medicul Gheorghe Mencinicopschi, la şase ani de închisoare, cu executare. Tot la şase ani de închisoare cu executare au fost condamnaţi şi fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa şi Cătălin Sandu Jean. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă.

Instanţa Tribunalului Bucureşti s-a pronunţat joi în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, în care principal inculpat este Dan Voiculescu, preşedintele fondator al Partidului Conservator. Fostul senator a fost condamnat la cinci ani de închisoare, cu executare, sub acuzaţia de spălare de bani.

În acelaşi dosar, al privatizării Institutului de Cercetări Alimentare a fost condamnat şi medicul Gheorghe Mencinicopschi, la şase ani de închisoare, cu executare. Tot la şase ani de închisoare cu executare au fost condamnaţi şi fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa şi Cătălin Sandu Jean.

La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro

Dan Voiculescu, acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, membru al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi al Consiliului de Administraţie (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA şi director general al SC Bioprod SA Bucureşti, a fost acuzat de procurori de „folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată”.

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene şi Flavius Adrian Pop. Toţi aceştia sunt acuzaţi de complicitate la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în acţiunea de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti. Acesta a fost acuzat şi de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button