Utile

Care sunt avantajele și dezavantajele acoperișului din țiglă metalică

Indiferent dacă vrei să schimbi acoperişul unei case nou achiziţionată sau vrei să îl înlocuieşti pe cel al casei pe care deja o ai, există multe materiale disponibile din care vei putea alege.

Indiferent de stilul de acoperiş de care ai nevoie, un acoperiş din ţiglă metalică poate fi o opţiune atractivă datorită duratei mari de viaţă, a necesităţilor minime de întreţinere şi a eficienţei energetice pe care o oferă. Totodată, vei putea alege dintr-o gamă variată de metale, precum tablă, zinc, aluminiu, cupru sau oţel zincat.

Vom vedea în continuare care sunt avantajele şi dezavantajele unui acoperiş din ţiglă metalică:

Acoperişul din ţiglă metalică este durabil, rezistent şi nu necesită întreţinere

Un acoperiş din ţiglă metalică poate dura între 40 şi 70 de ani, în funcţie de materialul din care este realizat. Materialele tradiţionale pentru acoperişuri au o durată de viaţă estimată la aproximativ 12 – 20 de ani.

Unele acoperişuri metalice pot face faţă rafelelor de vânt de până la 200 km pe oră. Acestea nu vor coroda sau crapa şi fac faţă impacturilor. Totodată, acoperişurile metalice nu au nevoie de întreţinere costisitoare, aşa cum este necesar în cazul celor tradiţionale.

Acoperişul din ţiglă metalică nu ia foc, oferă eficienţă energetică maximă şi este prietenos cu mediul

Acoperişurile metalice sunt printre cele mai populare pentru avantajul că nu iau foc în cazul incendiilor sau a fulgerelor. Totodată, acestea reflectă căldura radiantă solară, fenomen care reduce costurile de răcire a imobilului cu 10 – 25%.

Acoperişul din ţiglă metalică este reciclabil în procent de 100%, motiv pentru care este considerat material de construcţie ecologic, prietenos cu mediul.

Acoperişul din ţiglă metalică se instalează uşor

Se spune că acoperişurile din ţiglă metalică sunt visul oricărui instalator. Acestea sunt ieftin de transportat, rapid de instalant şi performante, astfel că sunt preferatele meşterilor şi ale constructorilor pentru că sunt facil de manevrat. Cântăresc puţin şi vin în dimensiuni foarte convenabile, ceea ce le face uşor de manipulat şi manevrat, fără riscuri suplimentare de deteriorare.

Acoperişul din ţiglă metalică face faţă foarte bine cutremurelor

Nu ai vrea ca în cazul unui cutremur să fii prins sub un acoperiş tradiţional din ţiglă ceramică sau beton, pentru că acestea sunt foarte grele. Unul din marile avantaje cu care vine un acoperiş din ţiglă metalică este siguranţa pe care o oferă în cazul unui cutremur. Inginerii care studiază performanţele acestora au concluzionat că acoperişurile tradiţionale au fost mult mai afectate structural decât cele uşoare realizate din ţiglă metalică. Altfel spus, un acoperiş din ţiglă metalică oferă o performanţă seismică mai bună decât un acoperiş tradiţional.

În ciuda numeroaselor avantaje pe care le oferă, acoperişurile din ţiglă metalică prezintă şi potenţiale dezavantaje. Iată câteva din acestea:

Acoperişurile din ţiglă metalică nu sunt foarte accesibile

Acoperişurile metalice pot fi de două sau chiar trei ori mai scumpe decât cele tradiţionale. Durata de viaţă îndelungată a acestuia justifică investiţia numai dacă intenţionezi să rămâi în acea casă suficient de mult pentru a te bucura de beneficiile pe care le oferă.

Acoperişurile din ţiglă metalică sunt mai zgomotoase

Acoperişurile metalice pot fi zgomotoase, mai ales în timpul ploilor abundente sau a grindinei. De obicei, montarea unor izolaţii adecvate în timpul instalării elimină acest dezavantaj, dar acest lucru creşte costul acoperişului din ţiglă metalică.

Acoperişurile din ţiglă metalică sunt supuse dilatării şi contractării

Ţiglele metalice pentru acoperişuri au tendinţa de a se dilata şi contracta în funcţie de variaţiile de temperatură. De aceea, dacă nu sunt instalate adecvat cu elemente de fixare care să permită metalului să “respire”, ţiglele se pot slăbi şi consistenţa acoperişului va avea de suferit.

Acoperişul din ţiglă metalică îşi schimbă culoarea în timp şi poate fi deteriorat de apă

Un alt dezavantaj al acoperişurilor metalice este inconsistenta şi potrivirea culorilor în cazul unei reparaţii. Astfel, dacă în timp vei avea nevoie de înlocuirea ţiglelor sau o extindere a acoperişului, va fi dificil să găseşti aceeaşi culoare ca cea deja existentă.

Totodată, dacă din cauza montajului deficitar apa se va strânge pe acoperiş, se pot înregistra daune ulterioare serioase. Ţiglele metalice de calitate inferioară sunt mai subţiri şi mai puţin durabile, ruginesc mai repede în anumite condiţii climatice, se deteriorează mai uşor în cazul grindinei şi pot fi corodate de sare.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button