Care sunt aspectele legislative pe care trebuie să le știi cand mergi cu mașina la verificare ITP? (P)

13 ian. 2021
4 Afișari
Care sunt aspectele legislative pe care trebuie să le știi cand mergi cu mașina la verificare ITP? (P)

Potrivit prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 81/2000 aprobată prin Legea nr. 167/2003, modificată şi completată prin Ordonanţa Guvernului nr. 40/2005 aprobată prin Legea nr. 373/2005, vehiculele rutiere înmatriculate pot fi menţinute în circulaţie numai dacă se face dovada încadrării acestora în cerinţele tehnice specifice.

Aceste cerințe se referă la siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi trebuie să se încadreze în categoria de folosinţă conform destinaţiei, prevăzute în reglementările naţionale (RNTR 1/2005), prin verificare ITP.

Deținătorul certificatului de înmatriculare sau de înregistrare are obligația de a efectua inspecția tehnică.

Când trebuie efectuat ITP-ul?

Inspecția tehnică periodică (ITP) trebuie să fie efectuată la intervale specifice, în funcție de vechimea mașinii. Termenul de valabilitate al ITP-ului se regăsește în talonul autoturismului. Perioada se stabilește în funcţie de tipul vehiculului rutier şi destinaţia acestuia.

Astfel, automobilele noi au o perioadă de valabilitate a ITP-ului inițial de trei ani. Autovehiculele care au o vechime cuprinsă între 3 și 10 ani trebuie să efectueze inspecția tehnică o dată la doi ani, iar cele cu o vechime mai mare de 12 ani, în fiecare an.

Autoturismele care sunt utilizate pentru transportul de persoane care au mai mult de opt locuri pe scaune, cele folosite pentru taxi sau pentru închiriere, dar și cele pentru școala auto care au mai mult de opt locuri trebuie să efectueze ITP-ul la fiecare șase luni.

Cum sunt clasificate defecțiunile la ITP?

După verificarea ITP, mașinile trec de inspecție doar dacă prezintă, cel mult, defecte minore. Dacă autoturismele sunt identificate la verificări cu defecte majore sau periculoase, nu trec de inspecție, iar proprietarii au obligația să le repare în cel mult 30 de zile.

Inspectorii RAR controlează vehiculele care se prezintă pentru inspecția tehnică periodică și clasifică defecțiunile identificate în următoarele categorii:

  • defecțiuni minore: care nu afectează semnificativ siguranța autovehicului și nu au impact asupra mediului. Iată câteva exemple în acest sens: plăcuțe de înmatriculare uzate, oglinzi deteriorate, pedală de frână uzată, fisuri ale geamurilor sau rezervor pentru lichid de frână fără capac;

  • defecțiuni majore: care pot pune în pericol la un moment dat siguranța conducătorului auto sau a celorlalți participanți la trafic, precum și cele care pot avea impact asupra mediului: absența numărului de înmatriculare, frână nefuncțională, transmisie fără toate șuruburile de siguranță, absența lămpilor de frânare, reparații necorespunzătoare la nivelul caroseriei etc;
  • defecțiuni periculoase: deficiențele care constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact asupra mediului.

Care sunt sancțiunile pentru nerespectarea ITP-ul?

Circulația pe drumurile publice cu un autoturism care nu are inspecția tehnică valabilă reprezintă o contravenție. Șoferii care sunt surprinși în trafic fără o verificare ITP valabilă vor rămâne fără plăcuțele de înmatriculare și vor fi amendați.

În această situație, autoturismele devin nedeplasabile pe drumurile publice și vei fi nevoit să apelezi la transportul cu ajutorul unei platforme. Ulterior, pentru obținerea ITP-ului va trebui să apelezi doar la RAR, și nu la orice stație ITP.

Mai mult, pe lângă aceste inconveniente, și amenzile sunt destul de usturătoare. Astfel, contravenția în cauză se va sancționa cu 9 – 20 de puncte de amendă. Un punct de amendă reprezintă aproximativ 145 de lei, ceea ce înseamnă că amenzile pot fi cuprinse între 1.300 și 2.900 de lei.

De asemenea, șoferii care sunt depistați pentru a doua oară circulând cu mașina care are inspecția tehnică expirată riscă să primească o amendă care, cumulată cu prima, poate ajunge chiar la 5.800 de lei.

În concluzie, verificarea ITP reprezintă o obligativitate pentru posesorii de autovehicule care circulă pe drumurile publice din România. Este important să te asiguri că autoturismul tău funcționează conform standardelor, pentru a nu te pune în pericol pe tine sau pe ceilalți participanți la trafic. Mai mult, dacă ești surprins în timp ce te deplasezi cu o mașină care are ITP-ul expirat, riști o amendă considerabilă și vei rămâne fără talon și plăcuțele de înmatriculare.

Cookies