Care sunt amenzile pentru gunoaie aruncate la întâmplare și grătare în locuri neamenajate. Șeful Gărzii de Mediu: „Vom avea acțiuni în teren, împreună cu jandarmeria și poliția”

30 apr. 2021
68 afișări
Care sunt amenzile pentru gunoaie aruncate la întâmplare și grătare în locuri neamenajate. Șeful Gărzii de Mediu: „Vom avea acțiuni în teren, împreună cu jandarmeria și poliția”

A venit primăvara și oamenii încep să iasă la picnic, iar o dată cu aceste ieșiri, apar și gunoaiele aruncate la întâmplare și grătarele făcute în locuri neamenajate. Puțini sunt cei care, din respect față de mama natură, strâng gunoaiele și le aruncă la tomberon. Din această cauză, locurile de picnic riscă să ajungă gropi cu gunoi menajer.

Care sunt amenzile pentru gunoaie aruncate la întâmplare și grătare în locuri neamenajate

Octavian Berceanu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu, le adresează românilor o „rugăminte instituțională”: să fie cât mai responsabili față de deșeurile pe care le aruncă, aceasta fiind și cea mai mare problemă a acestor zile. Comisarul reamintește că există locuri special amenajate pentru picnic, potrivit Digi24.

Important este și ca deșeurile să fie colectate separat, pe categorii – hârtie, plastic, biodegradabil.

„Să nu aruncăm hârtii, să nu aruncăm deșeuri în apă, să nu hrănim animale sălbatice sau să lăsăm mâncare la locul respectiv”, sunt sfaturile lui Octavian Berceanu. Șeful Gărzii de Mediu reamintește că amenzile sunt destul de mari.

  • între 100 de lei și 2.000 de lei pentru aruncarea gunoiului în afara spațiilor amenajate;
  • între 300 de lei și 3.000 de lei pentru aruncarea de țigări, chibrituri sau obiecte aprinse.

Șeful Gărzii de Mediu: „Vom avea acțiuni în teren, împreună cu jandarmeria și poliția”

Majoritatea incendiilor sunt cauzate de oamenii care nu verifică dacă au stins focul sau nu, în pădure, pe pajiști, pe fânețe, iar vântul poate produce aprinderi ale vegetației din jur. Spre deosebire de alte țări, la noi încă se practică acest tip de grătar, cu foc făcut direct pe sol și doar marcat locul de niște pietre, declară Șeful Gărzii de Mediu.

Octavian Berceanu spune că este „o diferență enormă” între generații. „Generațiile tinere, pe care eu îmi pariez toți banii, sunt mult mai apropiate de mediu și au grijă cu fiecare bucățică pe care o aruncă, strâng la sfârșit. În mod normal, în zonele de picnic merg oameni din toate generațiile, de la copii la bătrâni. Eu mizez pe cei tineri să aibă conștiința atât de dezvoltată, încât să strângă și după cei care n-au strâns”, spune Octavian Berceanu. El recunoaște că în mod normal, autoritățile ar trebui să facă lucrul acesta, dar nu întotdeauna se întâmplă așa, iar voluntarii au un rol esențial și pot fi o sursă de inspirație. „Am văzut astfel de oameni, îi apreciez pentru ceea ce fac și poate pot multiplica gestul lor”, a declarat Octavian Berceanu, conform sursei citate.

Vom avea acțiuni, eu zic că educative, pentru că nu vrem să dăm amenzi decât în cazuri extreme, vom avea acțiuni în teren, împreună cu jandarmeria și poliția, și la munte, și la mare. Deja negociem locurile în care să mergem, astfel încât să putem să influențăm conștientul colectiv că doar prin munca noastră conștientă de a scoate gunoaiele și deșeurile putem să avem curat pe spațiile verzi. E unica șansă, nu vine din afară nimeni să ne ajute”, a ținut să sublinieze șeful Gărzii de Mediu.

Cookies