ESENTIAL

Care este stadiul lucrărilor la marile ŞANTIERE deschise în Capitală. Ce spune primarul general

„Am convocat Comandamentul pentru trafic, dedicat sfârșitului de an, când Capitala suferă si mai mult din cauza aglomerației.

In luna decembrie, potrivit specialiștilor, traficul creste ca intensitate cu circa 20-25% fata de o luna obișnuita. Am luat masuri suplimentare de fluidizare si anii trecuți, luam si acum.

Pe lângă faptul ca bucureștenii se pregătesc de sărbători, rezolva probleme administrative pentru încheierea anului, se aprovizionează pentru zilele libere, se fac bilanțurile instituțiilor publice, Bucureștiul este aglomerat si din cauza celor care vin din alte județe, in special cele limitrofe, pentru rezolvarea unor probleme si pentru aprovizionare.

In Bucuresti circula zilnic aproximativ 1,6 milioane de autovehicule, la care se adauga alte sute de mii de masini inmatriculate in alte orase.

Acest aflux din afara Bucureștiului generează blocaje care îi afectează atât pe cei care locuiesc în București, cât și în afara orașului. Existența unei Centuri ocolitoare moderne ar avea efecte vizibile pentru reducerea aglomerației, dar am constatat cu tristețe că nu s-a înregistrat nici un progres în ultimii ani.

De aceea, în următoarea ședință voi solicita Guvernului, din nou, alături de colegii din CGMB, să transfere Centura Capitalei la PMB”, a declarat primarul general Gabriela Firea care a precizat, totodata, ca deblocarea proiectelor de infrastructura contribuie de asemenea la fluidizarea traficului. 

„Am deblocat proiecte de infrastructura importante, menite sa descongestioneze traficul rutier, printre care: Lucrările de lărgire la 4 benzi a Şoselei Fabrica de Glucoză au fost relansate în actualul mandat, după ce, anterior, au stagnat timp de 6 ani. În câteva zile redăm circulației cele 2 benzi nou construite și se mută lucrările pe cele 2 benzi vechi, pentru decopertare și asfaltare. Lucrările vor fi gata la începutul anului viitor.

Proiectul din zona Ciurel a fost iniţiat în urmă cu 12 ani, iar proiectul a fost preluat cu un grafic de execuţie de 10%, iar în prezent, prima etapă e realizată în proporţie de peste 90%. Lucrările sunt în stadiul final, după care urmează să începem testele pe pod, pentru a-l reda cât mai curând circulației. Pentru a doua etapă, în prezent, se lucrează la elaborarea Proiectului Tehnic și a fost definit culoarul de expropriere.

S-au făcut economii importante pentru că a fost refăcut coridorul de expropriere: în proiectul iniţial erau afectate 200 de clădiri, iar noul proiect prevede aproximativ 20 de imobile pentru expropriere.

Pentru lucrarile la Pasajul suprateran de la intersecţia străzilor Doamna Ghica cu Şoseaua Colentina, a început relocarea și modernizarea rețelelor de utilități. Am semnat în septembrie autorizatia de construire, dupa ce in primavara am semnat contractul pentru proiectare si executie cu Trustul de Cladiri Metropolitane. Proiectarea a durat trei luni, asa cum am promis, si, conform contractului, lucrarile se vor finaliza in 12 luni – la inceputul sezonului rece 2020.

Pentru proiectul Prelungirea Ghencea, au fost realizate procedurile de expropriere, s-au finalizat demolările pe primul tronson (Brașov-Râul Doamnei) și încep lucrările. În septembrie am semnat contractul de execuție a lucrărilor cu Trustul de Constructii Metropolitane și am semnat ordinul de începere a lucrărilor.

Primaria Municipiului Bucuresti, prin Trustul de Constructii Metropolitane realizeaza largirea la 4 benzi, linie de tramvai, trotuare pt pietoni, spatii verzi, piste de biciclete, sistematizare pentru circulatia autovehiculelor in zona, plus park and ride – 400 locuri, pentru cetatenii din Ilfov, iar Guvernul, prin CNAIR – largire Centura la 4 benzi, executare pasaj peste linia de centura. Stadiu – zero!

Pasaj Andronache Petricani – A fost finalizat Studiul de Fezabilitate, se lucreaza la intocmirea caietului de sarcini pentru proiectarea si executia lucrarilor. Pentru a putea aloca sumele necesare demararii lucrarilor este necesară preluarea terenului din proprietatea CJ Ilfov”, a explicat Firea. 

In Capitala, circula in trafic 400 de autobuze noi, moderne, iar 130 de autobuze hibrid Mercedes Benz vor ajunge la Bucuresti in primavara anului viitor, estimeaza autoritatile: in intervalul mai-octombrie 2020 se vor livra cate 20 de autobuze hibrid pe luna, 9 autobuze in luna noiembrie, in luna aprilie fiind livrat un 1 autobuz prototip. Alte 100 de autobuze electrice sunt în procedură de achiziție.

In ceea ce priveste achizitia a 100 de troleibuze si 100 de tramvaie, Primarul General, Gabriela Firea a explicat: „De asemenea, achizitionam 100 de troleibuze – pentru care Tribunalul București a respins pe 2 decembrie contestația. Conform legii, se asteapta termenul legal de 10 zile, pentru semnarea contractului. Termenul limita este 24 decembrie. Pentru cele 100 de tramvaie aflate in procedură de achiziție, așteptăm soluționarea contestației la CNSC”. 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button