Care este procedura prin care îți poți schimba un nume în buletin, exact cum a făcut Dorian Popa, Cristian Popescu Piedone sau Teo Trandafir

19 mart. 2021
509 Afișari
Care este procedura prin care îți poți schimba un nume în buletin, exact cum a făcut Dorian Popa, Cristian Popescu Piedone sau Teo Trandafir

Există momente în viață când oamenii vor să aducă puțină culoare sau atenție în viața lor și aleg să își schimbe numele din buletin ori să îl îmbunătățească. Știu oameni care nu aveau un nume potrivit pentru planurile lor de viață, așa că au ajuns să îl schimbe sau să îl completeze. Printre cei mai cunoscuți, pe care îi știți și voi, s-ar număra Dorian Popa, care este și cel mai recent, ce a vrut să îl cheme și Hâtz, Cristian Popescu Piedone, care și-a însușit și porecla dată de celebrul comisar fără armă și chiar Teo Trandafir, pe care mai de mult o chema Uță, după tată.

Atunci când vine vorba de procedura de schimbat un nume în buletin cel mai greu pare să fie să îți alegi numele potrivit și să reușești să treci peste întrebările și uimirea celor din jur în momentul în care o să le dai marea veste.

În timp ce mulți își duc viața mai departe cu propriul nume, banal sau ieșit din comun, dat de părinți, nași sau greșeli ale angajaților de la Evidența Populației, din punct de vedere al statului, modificarea numelui sau prenumelui titularului, sau prenumele părinților, data ori locul nașterii are o serie de pași clari de urmat și se poate face ușor cu câteva drumuri pe la diferite instituții ale statului și completarea unei cereri la Serviciul Public Comunitare de Evidență a Persoanelor din București sau din județul în care te-ai născut.

Documente necesare schimbare nume în buletin

  1. Cerere pentru eliberarea actului de identitate
  2. Certificatul de naștere, original și copie
  3. Certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original și copie
  4. Hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, după caz, original și copie/Certificat de divorț însoțit de acordul parental privind stabilirea domiciliului minorului, original și fotocopie
  5. Certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, original și copie
  6. Certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, după caz, original și copie
  7. Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum și, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reședință, original și copie
  8. Chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate – 7 lei
  9. În cazul modificării numelui și/sau prenumelui titularului, prenumelui părinților, a datei ori a locului de naștere, precum și în situația schimbării sexului, se prezintă și hotărârea judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă sau, după caz, actul administrativ în baza căruia s-au modificat datele de stare civilă.
  10. Dacă solicitantul nu este proprietarul imobilului, este necesară declarația scrisă a găzduitorului, aceasta se consemnează pe cererea pentru eliberarea actului de identitate, în prezența lucrătorului de evidență a persoanelor.

În situația în care găzduitorul nu se poate prezenta, la serviciul de evidență a persoanelor, declarația poate fi dată la notarul public, la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate ori în prezența polițistului de la postul de poliție, pentru mediu rural.

 Descarcă de aici cererea pentru schimbare nume în buletin.

Vezi linkul de mai jos pentru mai multe informații.

Dacă ai ajuns până aici te-ar putea interesa și povestea altor nefericiți de nume care au ajuns să trăiască prin istoria propriului lor neam. Câți au ales să și-l schimbe nu știm, dar avem statistici cu câți sunt din fiecare și povești savuroase cu și despre numele lor.

„Bună, Găinaț, cu ce treabă prin București?” | Cum poți să-ți schimbi numele dacă te cheamă “Blegu”, “Nespălatu”, “Bețivu”, “Bulan” sau “Muci”

Dorian Popa și-a schimbat recent numele în buletin

Fostul component al formației La La Band, Dorian Popa, a decis la începutul anului să facă o schimbare de nume în buletin.

Solistul în vârstă de 32 de ani și-a adăugat numelui pe care îl avea și porecla, astfel că de acum înainte numele din buletin va fi Popa Dorian-Hâtz.

„Popa Dorian Laurenţiu, cu domiciliul în (…) judeţul Ilfov, născut la dată de 7 august 1988, (…) solicită schimbarea prenumelui numelui său din Dorian-Laurenţiu în acela de Dorian-Hâtz, spre a se numi Popa Dorian-Hâtz”, se arată într-un anunț publicat în Monitorul Oficial.

Fiul lui Piedone și-a schimbat și el numele, după tatăl său

Tot la început de 2021, fiul primarului de la sectorul 5, Cristian Popescu, a decis să își schimbe și el numele și să adauge porecla ce l-a făcut celebru pe tatăl sau. Astfel, numele tânărului va fi de acum Popescu Vlad Piedone.

Cristian Popescu și-a schimbat numele încă din 2006, atunci când era președintele Asociației pentru Protecția Cetățeanului (APC). Atunci, el și-a adăugat în buletin numele care l-a făcut celebru. Numele sau complet e Popescu Cristian-Victor Piedone.

“Toată procedura a durat mai bine de un an, însă a meritat. De-acum sunt Piedone cu acte în regulă. N-am avut încotro. Porecla asta m-a urmărit peste tot.  Nimeni, nici măcar prietenii, nu îmi spun altfel decât Piedone. Sutele de scrisori pe care le primesc  sunt pentru Piedone. Până și înjurăturile tot pentru Piedone sunt. Așa că m-am gândit că e corect să-mi trec porecla în buletin”, spunea atunci Cristian Popescu Piedone pentru libertatea.ro.

Cookies