Care este „durata de viață“ a unui lanț de drujbă și ce să faci când acesta se slăbește, la propriu și la figurat? (P)

02 mai 2022
302 afișări
Care este „durata de viață“ a unui lanț de drujbă și ce să faci când acesta se slăbește, la propriu și la figurat? (P)
Care este “durata de viață“ a unui lanț de drujbă și ce să faci când acesta se slăbește, la propriu și la figurat (P)

Drujba este una dintre uneltele pe care orice gospodar care se respectă trebuie să le includă în setul său de instrumente. Cu ajutorul drujbei, pot fi toaletate elementele de vegetație din curte, grădină și livadă. De asemenea, tot drujba te ajută și atunci când vrei să pregătești lemnele pentru iarnă, în cazul în care folosești pentru încălzire o sobă, un șemineu sau o centrală termică pe lemne.

Și dacă ești un pasionat al grătarelor, drujba te va ajuta să pregătești ușor lemnele necesare pentru aprinderea focului. Oricum ar fi, îi vei găsi mereu întrebuințări în gospodărie și este mai bine să o ai decât să îți lipsească.

Pentru ca drujba să fie eficientă, este necesar ca toate componentele ei să funcționeze în parametri optimi. Iar printre aceste componente se regăsește și lanțul. Iată cât rezistă la uzură și cum trebuie tratat un lanț drujba, pentru a fi mereu la cele mai înalte standarde!

Cât poți utiliza un lanț de drujbă?

Lanțul nu este o componentă care să aibă o durată fixă de viață. Despre un astfel de lucru putem vorbi în cazul anvelopelor auto sau a uleiului de motor, care trebuie schimbate periodic. Lanțul, în schimb, este un element a cărui schimbare depinde de gradul de uzură la care este expus. În plus, momentul schimbării lanțului poate fi amânat prin acțiuni de întreținere.

Care este “durata de viață“ a unui lanț de drujbă și ce să faci când acesta se slăbește, la propriu și la figurat (P)
Care este “durata de viață“ a unui lanț de drujbă și ce să faci când acesta se slăbește, la propriu și la figurat (P)

Uzura unui lanț de drujbă este cu atât mai rapidă cu cât unealta este folosită mai des și ia contact cu suprafețe mai dure. În același timp, prin lubrifierea și ascuțirea sa, lanțului i se poate prelungi în mod semnificativ durata de viață. Lubrifierea se realizează cu ulei special pentru lanțuri.

Nu există o frecvență recomandată cu care să se ungă lanțul. Totul depinde de cât de des folosești drujba și de când observi că lanțul are nevoie de ulei. Semnalele pot fi atât de ordin vizual, cât și de ordin sonor, deoarece, în lipsa unei lubrifieri optime, drujba va fi mai zgomotoasă din cauza contactului dintre componente.

Uleiul ajută un lanț de drujbă și prin faptul că împiedică apariția ruginii și a depunerilor de impurități. În funcție de frecvența utilizării și a durității suprafețelor tratate cu drujba, lubrifierea se poate face mai des sau mai rar. Este foarte important să ții cont de indicațiile producătorului drujbei.

În ceea ce privește ascuțirea lanțului, acest procedeu se face pentru a asigura eficiența drujbei, dar și pentru a prelungi durata de viață a lanțului. Este ideal să recurgi la acest procedeu în mod periodic și să încerci să eviți tocirea excesivă a dinților lanțului, înainte de ascuțire. Altfel spus, mai bine ascuți des și puțin decât rar și intens.

Ascuțirea unui lanț de drujbă este o altă modalitate foarte eficientă prin care poți să amâni pentru săptămâni sau chiar luni bune schimbarea acestuia. Procesul de înlocuire a lanțului este, totuși, inevitabil dacă ești un utilizator care folosește des unealta. Știi că lanțul trebuie schimbat atunci când cea mai lungă porțiune a dintelui de tăiere scade sub grosimea de 4 mm.

Totodată, apariția fisurilor la nivelul lanțului este un semnal important că este momentul pentru o schimbare. Dacă deja ai uns și ascuțit lanțul, iar problemele tot nu dispar, este timpul să achiziționezi un nou lanț drujbă de pe GeneralMotor.ro! Alege varianta de care ai nevoie, dintr-o gamă variată de soluții de cea mai bună calitate.

Cookies