ARHIVA B365

Care este acum starea victimelor din clubul Colectiv, internate la Spitalul Militar

La Spitalul Militar Central sunt în continuare 8 pacienţi în terapie intensivă, iar 4 sunt în secţia de chirurgie plastică şi arsuri. Din cei 8 pacienţi din terapie intensivă (ATI), 6 sunt în stare critică şi gravă, iar unul este intubat. Ceilalţi 2 aflaţi în terapie intensivă sunt în stare critică, dar nu atât de gravă. „Azi se încearcă detubarea pacientului intubat. Primul pacient dus la operaţie a fost cel intubat. După detubare se va face bronhoscopie, cu aspirare septică. În fiecare zi se face o evaluare pentru fiecare dintre pacienţi. Evaluarea este efectuată de o echipă compusă din medic ORL-ist, oftalmolog, psiholog şi pneumolog. În unele cazuri se duc şi de două ori pe zi pentru că pot apărea leziuni ulterioare, pulmonare şi oculare, în contextul în care cei mai mulţi au arsuri la nivelul feţei. Cei de pe chirurgie plastică au stare mai bună şi putem comunica mai bine cu ei, nu au dureri, au început să mănânce. Cei din ATI sunt supuşi unui program complet de hidratare. E foarte important să facem tot ce se poate pentru aceşti pacienţi, pentru că de asta depinde evoluţia lor ulterioară. Sunt 6 psihologi care le oferă asistenţă pacienţilor. Pentru cei din terapie intensivă e dificil să facem psihoterapia, pentru că sunt sub sedare. Între timp a început audierea celor de pe secţia de chirurgie plastică. Nu vom permite audierea decât pentru cei de pe chirurgie plastică. Nu este edificatoare declaraţia celor din ATI, pentru că sunt pe stupefiante şi sunt sedaţi. Săptămâna viitoare se va încerca autogrefa. În cazul celor cu arsuri mai mari, doi dintre ei, vom apela la grefele din stocul nostru”, a declarat colonel doctor Florentina Ioniță, în direct la Realitatea Tv.

Potrivit şefului Secţiei ATI de la Spitalul Militar, s-a depăşit o etapă importantă în evoluţia stării pacienţilor. „Din cei 11 pacienţi la ATI, acum sunt doar 8. Dintre aceştia 6 sunt în stare critică, 5 având arsuri de căi respiratorii superioare şi se află în stadii diferite de evoluţie. Am depăşit şocul post combustional, o etapă foarte importantă. Suntem într-o etapă foarte evoluată a acestor pacienţi, hipercatabolică. Această etapă durează 3 săptămâni şi are importante manifestări la nivelul tuturor organelor”, a spus colonel medic dr. Laurenţiu Ene, şeful Secţiei de Anestezie si Terapie Intensivă (ATI).

În timp ce medicii fac eforturi supraomeneşti pentru a-i menţine în viaţă pe răniţi, numărul morţilor în urma tragediei din clubul Colectiv creşte pe zi ce trece. Marţi dimineaţă, o tânără a murit la spital. Bilanţul morţilor a ajuns astfel la 32. Alte 135 de persoane se află internate la spital, cele mai multe fiind în stare gravă.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button