Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN) trage un semnal de alarmă privind situația Palatului Știrbey de pe Calea Victoriei din Capitală. Clădirea de patrimoniu are o situație incertă după ce în 2020 a fost blocat un proiect imobiliar care ar fi ocupat grădina din spatele palatului și ar fi ruinat specificul zonei istorice.
Reprezentanții ARCEN au reamintit luni prin intermediul unei postări pe Facebook faptul că Palatul Știrbey, o clădire de patrimoniu aflată chiar în inima Bucureștiului, se află într-o situație neclară, cum nu ar trebui să se afle imobilele importante pentru istoria Capitalei.
Prin urmare, ONG-ul susține că o dezbatere publică privind soarta Palatului Știrbey este esențială, situația acestei clădiri fiind practic „în aer” din momentul în care proiectul complexului imobiliar din spatele Palatului a fost blocat în urma mobilizării cetățenilor.
În acest sens, dezbaterea ar urma să fie intitulată „Cum salvăm Palatul Știrbey”, iar invitații principali ai Asociației Române pentru Cultură, Educație și Normalitate sunt Primăria Municipiului București și Ordinul Arhitecților din România Filiala București (organizație care și-a exprimat ulterior acordul în comentariile postării). La această dezbatere sunt însă așteptați și experți din domeniu, cetățeni ai Capitalei, reprezentanți ai societății civile și chiar și investitorii proiectului imobiliar care a fost blocat.
„Dialogul este o cale sigură pentru creșterea calității vieții urbane și pentru salvarea patrimoniului.”, au transmis cei de la ARCEN în încheierea postării.
Palatul Știrbey și grădina din spatele acestuia au fost achiziționate au fost achiziționate în anul 2019 de compania israeliană Hagag, care a reactivat realizarea unui proiect imobiliar de amploare, compus din clădiri cu funcții mixte de 21,5 și 34,5 metri pe strada Budișteanu, respectiv, strada Banului, care depășesc înălțimea maximă admisă în această zonă istorică. Pe lângă nerespectarea specificului zonei, clădirile prevăzute ar fi lipite de Palatul Știrbei, monument istoric construit în 1835, înlăturând grădina acestuia.
În momentul blocării acestui proiect, în primăvara anului 2020, ARCEN a subliniat faptul că orice proiect ar fi amenajat aici ar trebui să aibă ca scop reabilitarea Palatului Știrbey și a grădinii, precum și punerea acestora în valoare.
Compania Hagag, prin intermediul H Victoria Stirbei Galleries, a încălcat procedurile în aprilie 2020 când proiectul de elaborare PUZ a fost lipit, tacit, pe gardul Palatului pe parcursul stării de urgență. Acesta trebuia publicat online pe site-ul Primăriei Capitalei, conform procedurilor. Proiectul a fost suspendat în faza de intenție datorită intervenției ONG-urilor, organizațiilor de profil dar și a cetățenilor.