Care e procedura dacă ești contact direct al unei persoane cu Covid-19

10 nov. 2020
32 Afișari
Care e procedura dacă ești contact direct al unei persoane cu Covid-19

Sfatul numărul UNU în această situație este – Nu te panica! Să vedem în primul rând cum definește literatura de specialitate termenul de „contact covid”.

Ce înseamnă contact direct Covid

O persoană poate fi considerată contact direct cu un pacient pozitiv dacă se regăsește într-una din următoarele situații:

  • Persoana locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19;
  • Persoana  a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);
  • Persoana  a avut contact direct neprotejat cu secreţii infecţioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănuşă);
  • Persoana a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 1,5 m şi cu o durată de minim 15 minute, fără mască de protecţie;
  • Persoana s-a aflat în aceeaşi încăpere (ex. sala de clasă, sală de şedinţe, sală de aşteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m, fără mască de protecţie;

Procedura în caz de contact direct Covid

Izolarea la domiciliu se impune imediat ce s-a aflat statutul de contact direct. Se recomandă ca izolarea să se facă în condiţii de siguranţă (singuri).

În cazul în care nu există această posibilitate, se recomandă ca izolarea persoanei să se facă într-o încapere separată de restul familiei, cu utilizarea măştii de protecţie şi a dezinfectării riguroase atunci când sunt utilizate spaţiile comune;

Atenție! Persoanele care locuiesc la aceeași adresă, alături de noi, NU STAU ACASĂ, nu intră în izolare, nu sunt considerați contacți ai persoanei pozitive și nu beneficiază de concediu medical!

Imediat se anunță  medicul de familie pentru monitorizare.

Se anunță DSPMB (Direcția Sănătate Publică a Municipiului București),  prin completarea formularului de la www.decizii.dspb.ro pentru a primi Decizia de carantină/izolare necesară eliberării concediului medical, în baza unei declarații pe proprie răspundere completată olograf /digital, cu informații complete( Nume și prenume, adresa de domiciliu, adresa de izolare – dacă e diferită de cea de domiciliu, nr telefon sau nr telefon persoană de contact, adresa email personală sau la care este acces, nr fax – daca există, descrierea situației de caz, data contactului direct, data la care am aflat, orice alte informații relevante).

Dacă starea de sănătate se înrăutățește pe parcursul perioadei de carantină (cele 14 zile de la data contactului fizic), se anunță medicul de familie și/sau apel 112, pentru consult medical.

ATENȚIE: Nu trimiteți mai multe e-mail-uri pentru aceeași persoană. Orice e-mail adițional vă va plasa automat la coadă, timpul de așteptare fiind resetat!

Notă: Conform legislației, testarea pentru SARS-CoV-2 gratuită se efectuează doar pacienților care au fost contacți direcți și prezintă semne de boală.

Persoanele asimptomatice nu se testează.

Cookies