Care au fost cauzele care au dus la ciocnirea tramvaielor în Pasajul Lujerului

de:
11 mai 2012
0 afișări
Care au fost cauzele care au dus la ciocnirea tramvaielor în Pasajul Lujerului

„Modificarea este o problemă. Afectează pantograful tramvaielor. El poate sări în orice moment”, a explicat, pentru EVZ, Marian Pompiliu, şeful Serviciulu Tehnic al Regiei de Transport în Comun Bucureşti (RATB).

Reabilitarea pasajului a fost făcută de către Primăria Capitalei. Lucrarea a început în noiembrie 2009 şi a fost finalizată în 2010.
„Nu avem ce face decât să schimbăm tramvaiele de pe linia 41, să punem automate, dacă mai cade pantograful, să fie ridicat automat, nu manual. Că nu putem dărâma pasajul şi să construim altul”, a mai adăugat Pompiliu.

O altă cauză a accidentului este lipsa dotării tramvaielor cu staţii de comunicare. Dacă acestea ar fi existat, vatmanul din pasaj ar fi putut anunţa colegii de pe drum că este blocat şi aceştia ar fi încetinit.

„Avem puţine. Noi am cerut finanţare la Primăria Capitalei pentru dotarea cu sistem de comunicare radio. Nu am primit. Mergem la vedere până primim. Tramvaiul blocat nu avea staţie”, au explicat surse din cadrul Depoului Bucureştii Noi, loc de unde provin cele trei tramvaie care au fost implicate în accidentul rutier.

Angajaţi ai mai multor depouri au povestit, pentru EVZ, sub protecţia anonimatului, de frică să nu fie concediaţi, cum se fac reviziile zilnice ale tramvaielor în baze. Potrivit acestora, vatmanii vin seara şi semnalează că nu le merg vitezometrele sau că au stricată vreo piesă din sistemul de alimentare a tramvaiului cu energie electrică. De multe ori, susţin sursele, tramvaiele au aceleaşi defecte dimineaţa, atunci când ies pe traseu. Concidenţă sau nu, acelaşi vagon care a rămas blocat în Pasajul Lujerului a avut o problemă pe traseu, cu o zi înainte, între Casa Presei şi Agronomiei.

De vină ar fi fost întrerupătorul automat care face alimentarea tramvaiului cu energie electrică, defecţiune sesizată în depoul Bucureştii Noi de ceva timp, au mai precizat sursele citate de EVZ.

Trei tramvaie care circulau pe linia 41 s-au ciocnit joi dimineaţa. Peste 90 de persoane au fost rănite.

Cookies