Care ar putea fi cauza incendiului de la depozitul de deșeuri din Militari

06 iun. 2021
108 Afișari
Care ar putea fi cauza incendiului de la depozitul de deșeuri din Militari
Incendiu puternic în Sectorul 6. Sursă foto: Captură de ecran/ Facebook/ Octavian Berceanu

S-a deschis o anchetă în București, în urma incendiului care a izbucnit sâmbătă la un depozit de deșeuri din cartierul Militari, pe strada Bârsănești, în Sectorul 6. Autoritățile au declarat că au făcut controale la acest operator economic în urmă cu trei luni.

Care ar putea fi cauza incendiului de la depozitul de deșeuri din Militari

În jurul orei 13:45 a izbucnit incendiul din Sectorul 6, iar fumul gros degajat de arderea deșeurilor s-a extins rapid. Au fost alertate toate unitățile de pompieri din București, iar la operațiunea de stingere au participat mai mult de 40 de militari. Mai bine de 3 ore au încercat pompierii să stingă incendiul, în condițiile în care era mare pericol de explozie, potrivit Digi24.

„Proprietarii acestui centru REMAT spun că ar fi pornit de la hârtia depozitată în spate. Aici au fost depozitate mai multe feluri de materiale inflamabile –  cauciuc, plastic – și de aceea a fost atât de violent. Este vorba despre o clădire de 150 de metri pătrați, parter plus etaj”, a declarat Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, pentru sursa citată.

Aproximativ 70 de persoane au fost evacuate din locuințe, ținând cont că depozitul se află la distanță de doi metri de bloc.

„Vor urma cercetări amănunțite și plângeri penale”

„Ceea ce m-a uimit este că acest depozit a primit autorizație de funcționare la doar 2 metri de un bloc de locuințe, este inadmisibil. Sunt un pericol real, categoric, pentru populație și sănătatea noastră. Trebuie să ne uităm mai atent cum dăm autorizație acestor REMAT-uri, acestor depozite de orice tip care aduc deșeuri periculoase la numai 2 metri de clădirile de locuințe. Probabil vor urma cercetări amănunțite și plângeri penale”, a spus șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

„ISU va verifica dacă firma respectivă a luat toate măsurile. Știm că accesul la apă nu era, deși ar fi trebuit să fie, de aceea și numărul mare de autospeciale care au asistat în zonă”, a delcarat prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Primele rezultate făcute de laboratorul mobil al pompierilor au indicat depășiri în ceea ce privește cantitatea de monoxid de carbon.

Prima pistă a pompierilor

„Am intrat pe amplasament și am constatat că există incendieri de deșeuri, și periculoase, și nepericuloase. Vom verifica dacă operatorul respectă depozitarea deșeurilor”, a declarat Viorel Tufeanu, comisar la Garda de Mediu București.

Prima pistă a pompierilor după ce au stins incendiul: eroarea umană. În interiorul depozitului se dezmembrau mașini și este posibil ca incendiul să fi pornit în momentul în care un angajat care tăia anumite piese din mașini să fi fost neatent, iar o scânteie să fi ajuns la materialele inflamabile din jur.

Anchetatorii vor aduna probe și vor audia, atât angajații, cât și patronii firmei respective, astfel încât peste câteva zile să poată fi trase primele concluzii.

Cookies