LA MINE-N CARTIER

Care a fost prima mașină înmatriculată în București și cui a aparținut. FOTO

FN Herstal a fost construită la Fabrique Naționale d’€™Armes de Guerre din Belgia. În 1900 au fost construite 47 de Herstal-uri, două din ele ajungând la noi în țară, potrivit playtech.ro.

Bazil G. Assan a fost primul român care și-a comandat o astfel de bijuterie a vremii. Bazil G era fiul industriașului care a construit în 1853 prima moară acționată de un motor cu aburi – Moara lui Assan. După achiziționarea unui FN Herstal, Bazil G. Assan a primit numărul de inamtriculare 1B.

Prințul George Valentin Bibescu a fost următorul român care și-a comandat un FN Herstal, el fiind unul dintre cei mai mari împătimiți auto și pionier al acestei industrii la noi în țară. El a fondat Automobil Clubul Român în 1904, vicepreședinte la cel din urmă fiind chiar Bazil G. Assan.

După ce prințul a primit FN Herstal-ul comandat, a dorit ca mașina lui să fie prima înmatriculată în București, dar numărul 1B era deja dat lui Bazil G. Assan. Pentru ca dorința prințului să fie totuși, oarecum respectată, Prefectura Capitalei a făcut un compromis și i-a oferit numărul de înmatriculare 0B, scrie playtech.ro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button