Carduri de acces pentru elevi, în toate şcolile şi liceele din Sectorul 1

de:
02 sept. 2013
0 Afișari
Carduri de acces pentru elevi, în toate şcolile şi liceele din Sectorul 1

Potrivit unui comunicat de presă remis de Primăria Sectorului 1, acest sistem va creşte siguranţa elevilor în unităţile de învăţământ din Sectorul 1, prevenindu-se producerea actelor de vandalism în perimetrul şcolilor şi liceelor, dar va fi monitorizată şi prezenţa elevilor la ore, iar numărul de absenţe se va reduce semnificativ.

„Prin introducerea cardurilor de acces pentru elevi reuşim practic să securizăm unităţile de învăţământ din Sectorul 1 şi să garantăm siguranţa copiilor noştri pe toată durata orelor de curs. Totodată, va scădea semnificativ şi numărul absenţelor pentru că sunt monitorizate toate intrările şi ieşirile elevilor de la şcoală, informaţii la care vor avea acces şi părinţii”, afirmă Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

Prin acest sistem sunt monitorizate toate intrările şi ieşirile elevilor din unitatea de învăţământ printr-un card de acces ce este citit automat de antenele magnetice amplasate la fiecare intrare, respectiv ieşire din şcoală. În plus, a fost creat şi un portal web http://www.accesinscoli.ro/ prin care părinţii, după ce vor primi un username şi o parolă, vor avea acces la situaţia absenţelor propriului copil şi la alte informaţii personale generate de sistem.

Controlul strict al accesului elevilor în unităţile de învăţământ va conduce la creşterea semnificativă a gradului de siguranţă al elevilor la şcoală precum şi la reducerea absenteismului şi a abandonului şcolar, anunţă Primăria Sectorului 1.

Alte obiective urmărite prin introducerea acestui sistem sunt următoarele: implementarea unei soluţii informatice pentru managementul accesului elevilor în unităţile de învăţământ şi a prezenţei acestora la orele de curs, îmbunătăţirea schimbului de informaţii între unităţile de învăţământ şi utilizatorii externi ai sistemului- părinţi, elevi şi Administraţia Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar şi a Unităţilor Sanitare Publice Sector 1 (A.U.I.P.U.S.P.), prin intermediul internetului, managementul situaţiilor de absenteism al elevilor de la procesul de educaţie, construirea unui suport pentru elaborarea de politici în sensul reducerii absenteismului în şcoli, asigurarea unui mediu electronic uniformizat pentru centralizarea informaţiilor referitoare la intrările/ieşirile şi prezenţa tuturor elevilor în şcoli etc.

Vezi aici: VIDEO Cum merge cel mai nou sistem de acces în şcoli: nu permite chiulul, nici intrarea străinilor

În ultimii patru ani, Primăria Sectorului 1 a mai pus în practică o serie de măsuri pentru punerea în siguranţă a unităţilor de învăţământ din această zonă administrativă: butoane de panică, camere de supraveghere şi patrule ale Poliţiei Locale.

Încă din anul 2009 toate grădiniţele, şcolile şi liceele aflate în administrarea Primăriei Sectorului 1 sunt dotate cu butoane de panică conectate la dispeceratul Poliţiei Locale, timpul de răspuns al echipelor de intervenţie fiind de maxim 7 minute de la acţionarea acestora. Echipamentul de alarmare este montat în fiecare unitate de învăţământ într-un loc uşor accesibil personalului de pază şi se utilizează în următoarele situaţii: pătrundere fără drept în unitatea de învăţământ, intrare prin efracţie, atac asupra personalului de pază, tulburarea ordinii şi liniştii publice, urgenţe medicale etc. Totodată, la 44 de unităţi de învăţământ au fost montate sisteme de alarmare antiincendiu.

Aproape jumătate din şcolile şi liceele Sectorului 1 sunt monitorizate permanent de Dispeceratul Central al Poliţiei Locale cu ajutorul zecilor de camere de supraveghere montate în aceste unităţi şcolare. Camerele monitorizează permanent accesul, zonele de recreere, perimetrul exterior al unităţilor de învăţământ şi permit intervenția rapidă a forţelor de ordine atunci când este pusă în pericol siguranţa elevilor.

Mai mult, echipaje ale Poliţiei Locale Sector 1 patrulează pe toată perioada orelor de curs în perimetrul unităţilor de învăţământ. Măsura vizează prevenirea de fapte antisociale care ar putea afecta siguranţa şi integritatea fizică a copiilor şi elevilor, precum şi intervenţia operativă a polițiștilor locali pentru prinderea eventualilor agresori.

Cookies