CARDUL DE SĂNĂTATE, OBLIGATORIU DE MÂINE. Ce trebuie să știi despre cardul de sănătate

de:
31 aug. 2015
0 Afișari
CARDUL DE SĂNĂTATE, OBLIGATORIU DE MÂINE. Ce trebuie să știi despre cardul de sănătate

CARDUL DE SĂNĂTATE, OBLIGATORIU DE LA 1 SEPTEMBRIE. Românii vor beneficia de servicii medicale gratuite de la 1 septembrie, doar în baza cardului de sănătate. „Cei cărora nu le-a fost emis cardul vor beneficia de servicii medicale gratuite, pentru că în sistem apare cardul ca fiind emis. Cardul apare ca emis când poşta anunţă că asiguratului i-a fost livrat cardul sau că acesta a fost returnat la CNAS. În prezent au fost emise 245.000 de carduri de sănătate şi trimise prin poştă. Considerăm emis cardul când a ajuns la cetăţean sau la CNAS, nu şi când cardul se află între imprimerie şi poştă, poştă şi adresa fiecăruia sau între poştă şi CNAS. Cei 245.000 care vor primi carduri de sănătate sunt cei care au împlinit 18 ani sau au devenit asiguraţi. Mai avem în curs de tipărire până la finele anului încă 600.000 de carduri. Când împlineşti 18 ani sau devii asigurat cardul se eliberează automat. Nu trebuie să cetăţenii că au împlinit 18 ani sau că au devenit asiguraţi. Nimeni nu trebuie să facă drum la Casa de Asigurări pentru că a împlinit 18 ani sau a devenit asigurat şi nu are card”, a declarat Vasile Ciurchea, într-o transmisiune la Realitatea TV.

Potrivit şefului CNAS, baza de date a Casei trebuie certificată de Evidenţa Populaţiei, iar comenzile de carduri de sănătate vor fi efectuate, cel mai probabil, lunar. „Se va vedea dacă un pacient este asigurat sau nu la fiecare furnizor, cu condiţia ca furnizorul să se uite în baza Casei şi nu în baza proprie. Furnizorii trebuie să verifice în baza Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Doar aşa vom putea elimina neajunsurile sau inconvenientele pentru cetăţeni. Am discutat şi cu ANAF pentru a ne actualiza bazele foarte repede ca să nu treacă foarte mult timp de când un cetăţean este asigurat”, a explicat Ciurchea.

CARDUL DE SĂNĂTATE, OBLIGATORIU DE LA 1 SEPTEMBRIE. Totodată, şeful CNAS a precizat că cetăţenii beneficiază de servicii de sănătate gratuite atâta timp cât cardul lor de sănătate este valid. „Cardul e valid cât plăteşti asigurări plus trei luni. Fie te asiguri, fie nu primeşti servicii medicale”, a mai spus Vasile Ciurchea.

Luni, 31 august 2015, aproximativ 300.000 de români nu și-au primit încă documentul. Cea mai mare parte a acestora sunt din Capitală, potrivit Realitatea TV.

Cookies