FIT CITY

CARDUL DE SĂNĂTATE, obligatoriu de la 1 septembrie. Situația din București

CARDUL DE SĂNĂTATE, OBLIGATORIU DE LA 1 SEPTEMBRIE: Toți românii care merg la medic, fără a fi vorba de o urgență, începând de marți, 1 septembrie 2015, vor avea nevoie să prezinte CARDUL DE SĂNĂTATE. Asiguraţii cărora nu le-a fost emis cardul vor beneficia în continuare de servicii, după ce medicul va vedea în sistem că nu le-a fost eliberat documentul, fără a avea nevoie de adeverinţă de la casa de asigurări de sănătate de care aparţin.

CARDUL DE SĂNĂTATE, OBLIGATORIU DE LA 1 SEPTEMBRIE: Purtătorul de cuvânt a CASMB, Cristina Călinoiu, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că începând din 25 august şi până în prezent doar 624 de persoane s-au prezentat la sediul instituţiei din strada Vasile Lascăr din Capitală pentru a-şi ridica actele, în pofida anunţului făcut de preşedintele CNAS, potrivit căruia din 1 septembrie utilizarea cardului devine obligatorie pentru toţi asiguraţii.

„În sediul din strada Vasile Lascăr toată săptămâna trecută s-au prezentat doar 624 de persoane, faţă de începutul lunii mai, când aveam peste o mie de prezentări aproape zilnic. Astăzi (marţi -n.r.), 90 de persoane au venit să îşi ridice cardul, iar la sediul CASMB din strada Ţiţeica au fost depuse în jur de 200 de cereri online sau în scris pentru riricarea cardului”, a declarat Călinoiu.

Asiguraţii care din motive personale sau religioase refuză utilizarea cardului de sănătate vor depune o cerere în scris la casa de asigurări, în care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit. Accesul la servicii medicale se va realiza pentru aceşti asiguraţi în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate cu termen de valabilitate trei luni. Adeverinţa nu trebuie să rămână la furnizorul de servcii medicale, ci va fi prezentată ori de cate ori asiguratul solicită un serviciu.

CARDUL DE SĂNĂTATE, OBLIGATORIU DE LA 1 SEPTEMBRIE: Cardul de sănătate se eliberează automat pentru cetăţeni la împlinirea vârstei de 18 ani sau la dobândirea calităţii de asigurat.

„Noi generăm comenzi, nu trebuie nimeni să se ducă la casă să spună că a împlinit ieri 18 ani sau că de ieri are asigurare medicală”, explica Ciurchea.

Cei care nu mai plătesc asigurarea de sănătate, după trei luni, au card, dar nu mai este valid.

Furnizorii de servici medicale trebuie să verifice calitatea de asigurat şi situaţia cardului de sănătate pe site-ul CNAS.

Asiguraţii care au pierdut sau deteriorat cardul trebuie să meargă la casa de asigurări să depună o cerere pentru eliberarea unui duplicat şi să plătească 15,5 lei. Duplicatul va fi primit de asigurat tot prin Poştă.

CARDUL DE SĂNĂTATE, OBLIGATORIU DE LA 1 SEPTEMBRIE: Preşedintele CNAS a atras atenţia că orice furnizor de servicii medicale care va păstra la el cardul de sănătate al asiguratului şi va folosi codul de acces riscă dosar penal. Nimeni nu are voie să păstreze şi să utilizeze cardul în locul titularului, a subliniat el.

Totuşi, pentru persoanele cu afecţiuni psihice pentru care a fost numit un reprezentat legal de către autoritatea competentă se utilizează cardul acestuia din urmă.Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button