FIT CITY

Cardul de sănătate ajunge și la români. Câți îl vor primi și ce informații va conține

2,5 milioane de carduri goale s-au produs deja la Imprimeria Nationala si vor fi trimise catre Evidenta Populatiei.

„Are loc procesul de personalizare a cardurilor. Apoi sunt trimise catre Casa Nationala”, spune comisar sef Florian Marcu, Directia Generala de Pasapoarte, conform stirileprotv.ro.

Cardul va contine la vedere pe langa nume si prenume si codul de identificare in sistemul de sanatate. In plus, va avea un cip pe care vor fi incarcate de catre medicul de familie si alte informatii esentiale: CNP-ul, grupa sanguina, RH-ul, diagnostice medicale cu risc vital, boli cronice, dar si datele de contact ale doctorului.

Cu o hartie notariala, semnata in timpul vietii, puteti deveni si donator de organe. Cu acesta foaie mergeti apoi la doctor care va introduce pe cip acordul dvs pentru donare.

„Pana la final de iulie vrem sa avem 200 de mii facute. Pana la sfarsitul anului, 7, 5 milioane”, declara Cristian Busoi, presedinte CNAS.

Cardul va fi distribuit de casele de asigurari, iar doctorii de familie se vor asigura ca documentele vor ajunge la toate persoanele inclusiv cele grav bolnave, nedeplasabile sau din localitati izolate.

Cardul constituie una din componentele sistemului informatic sanitar care alaturi de reteta si dosarul electronic al pacientului vor simplifica si imbunatati serviciile medicale , promit oficialii..

Din 2014 va incepe si testarea pilot pe 5000 de pacienti a dosarului electronic, care ar trebui sa adune istoricul medical al fiecarui bolnav macar de la data intrarii in vigoare a sistemului.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button