Carantină în București. Se ia în discuție carantinarea Capitalei după propunerea INSP. Arafat spune că nu se poate fără armată

15 oct. 2021
493 afișări
Carantină în București. Se ia în discuție carantinarea Capitalei după propunerea INSP. Arafat spune că nu se poate fără armată
Carantină București. Se ia în discuție carantinarea Capitalei după propunerea INSP. Arafat spune însă că nu este cazul. sursa foto: Romania TV

Se aplică carantina în București? Încă nu știm sigur, dar totuși vineri se ia în discuție carantinarea Capitalei, asta după propunerea INSP de joi, din cauza indicelui de infectare care a trecut ieri peste 15. Totuși, Raed Arafat, secretar de stat în MAI, spune că nu este cazul de asemenea decizii. Rămâne de văzut ce se va discuta astăzi.

Vom avea carantină în București? Asta se întreabă toată lumea după propunerea INSP de joi, care a transmis că s-ar impune această măsură după ce rata de infectare din Capitală a ajuns ieri la un nivel record.

În următoarele 48 de ore, autoritățile vor lua o decizie cu privire la situația din București unde incidența a sărit de 15 la mie, iar Ilfovul a depășit 20 la mie.

Când s-ar introduce carantină în București

Ministerul interimar al Sănătății, Cseke Atila, a anunțat încă de joi seară că în cursul zilei de vineri va avea loc o ședință în comitetul tehnico-științific al CNSU cu privire la propunerea INSP de carantinare a Bucureștiului și a județului Ilfov timp de 14 zile, în perioada următoare.

„Va fi o discuție și pe partea de specialiști. Comitetul tehnico-științific care este în subordinea CNSU mâine va discuta, pentru că a fost și o propunere a INSP legată de carantinarea zonală în București și Ilfov. Urmează să vedem ce spun specialiștii, în acest grup sunt și reprezentanții altor instituții și ministere, penru că o carantină zonală nu este o măsura care numai spunem că de mâine se instituie, trebuie alte reglementări”, a anunțat Cseke Attila, la Digi24.

De asemenea, ministrul Sănătății a fost întrebat și despre propunerea lui Florin Cîțu de a impune utilizarea certificatului verde chiar și în magazine. Se pare că vor fi discuții și pe acest subiect.

„Va fi și această discuție legată de certificat pentru că nu este corect să spui oamenilor care s-au vaccinat că tu nu mai poți să ieși pe stradă sau nu poți să te duci la un anumit tip de manifestare”, a mai explicat ministrul Sănății.

Florin Cîțu cere obligativitatea certificatului verde chiar și în magazine

Mai mult, premierul interimar Florin Cîțu spune că ar vrea să introducă certificatul verde pentru orice activitate economică. Oamenii ar avea nevoie de el și să intre în magazine. Decizia ar putea fi luată de Parlament, iar un proiect în această privință este deja în procedură parlamentară.

„Aș merge pe ideea de a folosi certificatul verde și în magazine”, a anunțat joi premierul interimar Florin Cîțu.

„În acest moment eu cred că pasul următor este să cerem folosirea certificatului verde pentru circulație. Propunerea trebuie să fie cât mai rapidă”, a mai spus Cîțu după ședința de Guvern, care a atras atenția că nu ar fi vorba de o restricționare.

„Asta nu este restricționare. Ar fi o triere. Dacă te vaccinezi, dacă ai trecut prin boală, dacă ești testat… Deci sunt trei variante. Aș merge pe ideea de a folosi certificatul verde și în magazine”, a mai adaugat premierul.

Raed Arafat crede că nu vom ajunge la carantină în București

Raed Arafat a vorbit și el joi, la Antena 3, cu privire la carantinarea Bucureștiului. Acesta spune că în opinia sa Capitala nu va fi carantinată pentru că e greu de realizat acest lucru fără armată. Totuși, ar putea apărea noi restricții în București.

„Carantinerea Capitalei țării trebuie să se facă, dacă este să se facă, la un nivel de decizie mult mai înalt decât o propunere INSP, pentru că impactul este unul mult mai complex decât unul sanitar. Clar e nevoie totuși să implementăm măsuri pentru a limita mișcarea și a limita răspândirea virusului.

A carantină Bucureștiul înseamnă că am izolat București și Ilfov împreună de restul României și asta nu poate fi făcut în afară unei decizii CNSU. Am convocat pentru mâine grupul tehnico-științific (pentru analiză raportului INPS), după care vom avea și o ședința CNSU și ne vom încadra în cele 48 de ore pentru a prezența concluziile”, a declarat Raed Arafat.

Arafat crede că nu se va ajunge la carantinarea Bucureștiului, dar vor apărea noi restricții.

„Din punctul meu de vedere, nu cred că vom ajunge la carantinarea Bucureștiului. Poate vor fi analizate măsuri suplimentare care să ne asigure controlul asupra răspândirii coronavirusului. Eu vorbesc pragmatic, real, pe teren, ce se poate face.

Problema este dacă e un lucru realizabil sau nu. Știm ce înseamnă să carantinam localități. MApN nu poate fi implicat pentru că nu este stare de urgență. Dacă era stare de urgență atunci era mai ușor să carantinezi Bucureștiul. Posibilitatea de a implementa măsuri de carantină este prima întrebare care se pune”, a mai declarat șeful DSU.

Cookies