UPDATE Carambol cu trei tramvaie şi zeci de victime, în Bucureşti. Două metrouri uşoare au sărit de pe şine

de:
10 mai 2012
1 Afișari
UPDATE Carambol cu trei tramvaie şi zeci de victime, în Bucureşti. Două metrouri uşoare au sărit de pe şine

Update 16:00:

Cele patru spitale bucureştene unde au fost transportate victimele accidentului din Pasajul Lujerului au înregistrat 86 de prezentări la Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU), şapte persoane rămânând internate, după cum au declarat, pentru MEDIAFX, reprezentanţii unităţilor sanitare.

Astfel, la „Floreasca”, s-au prezentat 30 de persoane, venite la spital cu ambulanţa sau singure. Dintre acestea, patru au rămas internate.

„Dintre cei rămaşi în spital, doi au fost internaţi în clinica de ortopedie, cu fracturi la gambă, unul în clinica de chirurgie plastică, cu o plagă la scalp, iar a patra victimă este în clinica de neochirurgie, cu un traumatism cranio-cerebral de nivel II”, a precizat dr. Bogdan Opriţa, coordonator SMURD Bucureşti şi purtător de cuvânt al Spitalului Floreasca.

Potrivit Realitatea TV, în tramvaie se aflau câteva sute de persoane din care 37 au suferit în urma carambolului. Ulterior numărul victimelor a crescut la peste 50.

Traficul în zona Lujerului a fost închis, pe sensul de mers dinspre Drumul Taberei spre Crângaşi, informează Poliţia Capitalei, după ce tramvaiele s-au izbit în pasaj.

După cum a precizat la Realitatea Tv, primarul Sectorului 6, Cristian Poteraş, accidentul a avut loc după ce un tramvai a deraiat şi un altul a intrat în el. Edilul estimează că întreruperea circulaţiei în zonă va crea serioase neplăceri în zonă, cel puţin în porţiunea cuprinsă între Bdul Timişoara şi Şos. Virtuţii.

Victimele, transportate la trei spitale

În urma impactului, trei persoane au fost rănite grav, din care una chiar vatmanul celui de-al doilea tramvai, fiind în drum spre spitalul Floreasca, alte 12 fiind rănite mai uşor. Mai multe persoane primesc îngrijiri de la paramedicii SMURD, călătorii fiind evacuaţi pe rând.

Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD, susţine că până acum a evaluat starea de sănătate a 25 de victime din cele două tramvaie, 20 din ele fiind deja evacuate, dar susţine că există posibilitatea să numărul victimelor să crească după inventarierea tuturor călătorilor.

La prima evaluare a medicilor, trei persoane au suferit traumatisme cranio-cerebrale, dar erau conştiente la sosirea medicilor, restul având doar fracturi şi contuzii. Călătorii grav răniţi au fost transportaţi la spitalul Floreasca, unde au ajuns 11 persoane, la Universitar  – 20 de persoane şi cinci la spitalul Elias.

În jurul orei 08.50 , Opriţa a precizat că a înregistrat 37 de victime cu diverse răni şi traumatisme şi că, deocamdată, nu se pune problema vreunei intervenţii chirugicale în cazul nici uneia dintre persoane.

La faţa locului se află opt echipaje de prim-ajutor şi două de reanimare.

În pasaj au fost blocate dimineaţă şase tramvaie şi mai multe maşini.

RATB: Primul tramvai s-a defectat şi celelate trei au intrat în el

Accidentul s-a produs după ce un prim tramvai s-a defectat în pasaj, iar un altul care circula în spate nu a putut frâna la timp şi s-a produs impactul, ulterior fiind implicate alte două tramvaie care circulau în spate, a declarat Andrei Codău, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere a Capitalei.

RATB susţine că unul dintre tramvaie s-a defectat exact sub Pasajul Lujerului şi celelalte trei care l-au urmat nu au mai putut frâna la timp deoarece mijloacele de transport în comun erau unul după altul în urma staţionării la semafor.

„Accidentul a avut loc la ora 07.25 în Pasajul Lujerului spre Piaţa Presei. Un tramvai s-a defectat şi a rămas blocat pe şine iar celelalte trei tramvaie din spate s-au ciocnit. În urma impactului, două dintre ele au deraiat”, a explicat Brânduşa Raeceanu, purtătorul de cuvânt al RATB care a adăugat că impactul nu a putut fi evitat, chiar dacă s-au acţionat sistemele de frânare, deoarece tramvaiele erau destul de aproape unul de altul din cauză că staţionaseră la semafor.

În mod obişnuit, tramvaiele de pe linia 41 denumite şi metrouri uşoare circulă la intervale regulate de câte trei minute, aceasta fiind cea mai aglomerată linie RATB.

Compania de transport a anunţat că va introduse linii speciale de autobuz pentru a prelua călătorii de la liniile de tramvai.

Accident colectiv de muncă, în urma coliziunii celor patru tramvaie

Daniel Piştea, subcomisarul Brigăzii Rutiere a declarat la Realitatea TV că niciunul dintre vatmani nu a consumat băuturi alcoolice şi că nu au fost implicate alte autoturisme în accident.

Inspectorii de muncă prezenţi la faţa locului au precizat că au demarat o anchetă fiind vorba de un accident colectiv de muncă în care au fost implicaţi atât angajaţii RATB cât şi alte persoane aflate în drum spre serviciu. „Se vor dispune expertize tehnice. În câteva zile vă vom da anumite rezultate”, a menţionat Nicolae Bratu de la Inspecţia Muncii.

La intrarea în Pasajul Lujerului, lung de aproape 800 de metri, există un indicator care limitează viteza de rulare a tramvaielor la 30 km/h. Trebuie precizat faptul că tunelul Lujerului nu beneficiază de evacuare de urgenţă.

Cookies