Bucureştiul va produce energie din gunoaie, pe fonduri europene

de:
16 ian. 2015
2 Afișari
Bucureştiul va produce energie din gunoaie, pe fonduri europene

Capitala va avea o instalație de tratare termică și valorificare energetică a deșeurilor municipale. În condițiile în care Bucureștiul produce în fiecare an aproximativ un milion de tone de deșeuri, reprezentanții Comisiei Europene au atras atenția autorităților române asupra necesității unui incinerator de deșeuri, „în caz contrar România riscând neîndeplinirea angajamentelor asumate în sectorul deșeurilor și implicit aplicarea de sancțiuni în urma declanșării procedurilor de infringement”, se arată într-un document al Primăriei Capitalei.

Într-o primă etapă, în perioada 2010-2011 s-a încercat dezvoltarea unei asemenea investiții la nivelul Regiunii București-Ilfov, însă proiectul a eșuat în urma „absenței cadrului instituțional și decizional”. În aceste condiții, proiectul a fost reluat de Primăria Capitalei care a demarat pe 13 ianuarie o procedură de achiziție a unor „servicii de consultanta în vederea elaborarii caietelor de sarcini pentru contractele de asistenta tehnica si asistenta pentru managementul de proiect, inclusiv pentru cererea de finantare a asistentelor din fonduri europene in vederea realizarii proiectului ”Instalatie de tratare termica si valorificare energetica a deseurilor municipale din Municipiul Bucuresti”.

Contractul de consultanță se va derula pe o perioadă de 9 luni, cu posibilitate de prelungire, și are o valoare estimată de 227.000 lei (50.000 euro).

„Primaria Municipiului Bucuresti are nevoie de acest incinerator, care in mod cert va contribui si la indeplinirea tintelor din domeniul gestiunii deseurilor. Durata de executie a incineratorului va fi stabilita dupa reactualizarea Studiului fezabilitate pentru tratarea termică a deşeurilor solide municipale din municipiul Bucureşti”, au precizat reprezentanții Primăriei Capitalei la solicitarea B365.ro.

Organizațiile ecologiste: Incineratoarele sunt extrem de nocive pentru mediu și pentru oameni

Membrii „Grupului de Actiune Impotriva Incineratoarelor – GAIA”, o retea de peste 650 de organizatii din 90 de tari, sustin ca incineratoarele sunt surse de poluare și produc putina energie in raport cu cea pe care o consuma, scrie dela0.ro.

Mai mult, ei avanseaza ca argument impotriva constructiei de noi unitati si memorandumul semnat la Paris, in 2006, de o echipa internationala de 86 de medici, in numele a peste doua milioane de profesionisti din sistemul medical, care mentionau aceleasi efectele acelorasi probleme asupra sanatatii si mediului. La multiplele voci critice a aderat si unul dintre cei mai reputati chimisti din lume, germanul Michael Braungart, care sustine ca incineratoarele, odata create, trebuie hranite incontinuu. Iar asta nu face decat sa loveasca cu putere in noua piramida a gestiunii deseurilor, unde pe primul loc se afla prevenirea aparitiei gunoiului, urmata de reducere, reutilizare si reciclare si abia apoi de incinerare.

„Incinerarea inseamna de fapt contaminarea aerului, care apoi este inhalat de oameni. Chiar si cand vorbim de cele mai moderne incineratoare, aerul tot este contaminat. E vorba de praful foarte fin, dar si de protoxizii de azot (cunoscuti mai ales sub numele de gaz ilariant n.r.) si de multi alti compusi chimici cum ar fi substante care contin brom si un nucleu benzenic ale carui limite legale nu sunt stabilite”, a explicat Braungart.

Dincolo de faptul ca elimina cenusa toxica si alte reziduri, incineratoarele emit si particule foarte mici, rezultate din arderea deseurilor. Acestea  pot calatori distante lungi si, odata ajunse in sistemul respirator pot avea efecte mortale. Cele mai mari particule – PM10 sau pulberi materiale in suspensie – patrund in nas, gat si plamani, iar cele mai fine, PM2.5 sau PM1 ajung in partile cele mai sensibile ale plamanilor. Corpul are nevoie de aproape cinci ani pentru a le elimina, sustin surse medicale. 

Cookies