Capitala, sub primul strat de zăpadă. Ce amendă rişti să primeşti dacă nu ai cauciucuri de iarnă

de:
30 dec. 2015
1 afișări
Capitala, sub primul strat de zăpadă. Ce amendă rişti să primeşti dacă nu ai cauciucuri de iarnă

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone, trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, valoarea unui punct amendă fiind de 105 lei.

În afară de sancţionarea cu amendă, va fi reţinut certificatul de înmatriculare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulaţie.

Anvelopele de iarnă nu se aseamănă cu cele de vară, deoarece au un profil lamelar special, pentru a asigura o aderenţă sporită, pentru toate tipurile de drum, în condiţii de iarnă (îndeosebi, drumurile acoperite cu apă, mâzgă, noroi, zăpadă sau gheaţă).

Cauciucul benzii de rulare al anvelopelor de iarnă rămâne moale şi flexibil, chiar şi la temperaturi scăzute, având astfel o aderenţă mai bună şi distanţe de frânare, mai scurte, pe suprafeţe alunecoase, înzăpezite sau îngheţate.

Elementele profilelor anvelopelor de iarnă sunt optimizate pentru a dispersa mai bine, mâzga şi apa. Acest tip de anvelope au şanţuri speciale şi caneluri tridimensionale, adaptate carosabilelor umede, din timpul iernii, spun poliţiştii de la Rutieră.

Anvelope de iarnă acceptate de legislaţia românească şi europeană sunt cele inscripţionate pe lateral, cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”. Iniţialele M şi S vin de la cuvintele mud (noroi) şi snow (zăpadă).

Anvelopele „all seasons” pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de iarnă („M+S”, „M.S.”, „MS”, „M/S” sau „M&S”).

Recomandări pentru un trafic rutier sigur, pe timp de iarnă

În această perioadă, poliţiştii rutieri acţionează, în special, pentru fluidizarea circulaţiei, prevenirea blocajelor rutiere şi a evenimentelor negative în punctele cu risc ridicat de accidente, în zona centrelor comerciale şi la orele cu trafic intens, întrucât, pregătirile pentru Anul Nou, pot creşte valorile traficului rutier bucureştean.
Pentru a circula în siguranţă şi pentru a evita producerea unor tragedii, le recomandăm şoferilor:
– să nu conducă dacă sunt obosiţi. Oboseala este considerată de către specialişti una dintre cauzele generatoare ale multor tragedii ce se întâmplă, de regulă, pe drumurile publice, mai ales la sfârşit de săptămână;
– să evite consumul de băuturi alcoolice seara, dacă dimineaţa urmează să conducă maşina;
– să nu vorbească la telefonul mobil în timp ce conduc maşina. Studiile arata că aproape jumătate dintre posesorii de telefon mobil îl folosesc atunci când sunt la volan;
– de asemenea, atragem atenţia asupra manevrei de depăşire, considerată a fi manevra cu gradul cel mai ridicat de dificultate. Dacă un partener de trafic s-a angajat într-o depăşire hazardată, trebuie încetinită viteza, facilitându-i astfel reintrarea, fără pericol, pe partea dreaptă.
Solicităm conducătorilor de autovehicule să circule cu atenţie, calm şi să dea dovadă de respect în trafic deoarece un comportament agresiv va spori major riscul de a fi implicat într-un eveniment rutier cu urmări nedorite.
Pentru evitarea producerii unor blocaje în trafic, le recomandăm, de asemenea, conducătorilor de autovehicule:
– să nu depăşească autovehiculele oprite în coloană, la culoarea roşie a semaforului electric;
– să nu oprească sau să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier;
– să păstreze liber centrul intersecţiei;
– să nu blocheze calea de rulare a mijloacelor de transport public;
– să nu treacă la culoarea roşie a semaforului electric;
– să nu claxoneze inutil;
– să fie atenţi la semnalele poliţiştilor rutieri, aflaţi în trafic şi să le respecte.

Condiţiile meteo nefavorabile pot influenţa, negativ, desfăşurarea traficului rutier. Din această cauză, Brigada Rutieră a Capitalei recomandă conducătorilor auto:
– să-şi asigure o vizibilitate bună în habitaclul maşinii, prin curăţarea parbrizului, geamurilor laterale şi a lunetei şi să aibă, în perfectă stare de funcţionare, sistemul de climatizare şi ştergatoarele de parbriz;
– să adapteze viteza la condiţiile meteo şi de trafic, să circule cu viteză redusă, păstrând o distanţă corespunzătoare în mers, între autovehicule, şi să nu bruscheze comenzile maşinii;
– să nu blocheze traseele de deplasare a mijloacelor de transport public, în special calea de rulare a tramvaielor;
– să nu depăşească autovehiculele oprite, în coloană, la semafor şi să nu patrundă în intersecţie, dacă, din cauza aglomeraţiei nu o pot traversa;
– când partea carosabilă este acoperită cu zapadă, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora.
– conducătorii auto trebuie să se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmează să-l parcurgă şi să-şi pregătească autovehiculul pentru călătorie (plinul de combustibil, lopată, sac cu nisip, etc.).

Poliţiştii de la Brigada Rutieră au emis şi o serie de recomandări pentru pietoni. Astfel, pietonii au obligaţia să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată de către şoferi, iar aceştia au oprit maşinile.

Orice problemă din trafic poate fi sesizată la numărul de telefon 021/9544.

Totodată, Brigada Rutieră a Capitalei anunţă că traficul rutier este deviat sau restricţionat, parţial, ca urmare a lucrărilor de infrastructură rutieră în următoarele zone:

– Drumul Taberei, între str. Valea Argeşului şi str. Valea Ialomiţei – lucrări metrou;
– Bd. Bucureştii Noi, între str. Mitropolit Varlaam – str. Cricovului şi între Intrarea Berheci – Pod Străuleşti (str. Slt. Constantin Godeanu);
– Bd. Eroilor Sanitari între Piaţa Operei Române şi Bd. Eroilor.
– Şos. Pantelimon între Şos. Iancului şi Şos. Vergului;
– Piaţa Sudului;
– Bd. Liviu Rebreanu între Bd. Nicolae Grigorescu şi Bd. 1 Decembrie 1918;
– Str. Valea Ialomiţei;
– Str. Râul Doamnei;
– Calea Văcăreşti între Str. Mărţişor şi Şos. Olteniţei.

„Recomandăm conducătorilor auto să circule cu atenţie şi să respecte semnificaţia indicatoarelor montate temporar în zonele menţionate”, indică Brigada Rutieră într-un comunicat.

Cookies