ARHIVA B365

Capitala, mai valoroasă decât 10 judeţe din România

Bucureştiul ocupă prima poziţie în clasametul întocmit pe baza datelor furnizate de Comisia Nationala de Prognoza, arată econtext.ro. Astfel Capitala este cea mai valoroasă între judeţele tarii, având cel mai mare produs intern brut (PIB). Mai mult, economia Capitalei are o pondere de aproape un sfert in valoarea totala a economiei Romaniei.

Potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză, PIB-ul Bucureştiului este estimat că va ajunge în acest an la un nivel de 123,7 miliarde de lei(aproximativ 30 de miliarde de euro). Pe ansamblul întregii ţări, PIB-ul estimat pentru acest an este de 544,42 miliarde de lei. Capitala este urmată de judeţele Timiş, Cluj, Argeş, Constanţa şi Prahova. Valoarea economică adunată a acestor cinci judeţe depaşeste cu puţin PIB-ul Bucurestiului.

La polul opus, se află Tulcea (cu o valoare a economiei estimată la 4,16 miliarde lei), Covasna (3,99 miliarde lei) şi Giurgiu (3,75 miliarde lei). Ultimele două judeţe sunt şi singurele a căror economie ar valora sub 1 miliard de euro, la cursul actual de 4,1 lei pentru 1 euro.

De altfel, în privinţa Capitalei, lucrurile par ca ţin de numarul angajaţilor. Dintr-un număr estimativ de 4,62 milioane de persoane cu carte de muncă în 2011, aproape o cincime reprezintă angajaţii din Bucureşti – 880.800 persoane.

Sursa: econtext.ro


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button