Centura București s-a transformat, de-a lungul ultimilor ani în „Centura Gunoaielor”. Mii de tone de deșeuri sunt aruncate an de an în împrejurimea Centurii Bucureștiului fapt care îi supără pe localnici, deoarece au asistat neputincioși la cum se clădește în fiecare zi, pungă cu pungă, sticlă cu sticlă, un adevărat focar de infecție pentru ei, pentru cursurile de apă din zonă, dar și pentru animale și vegetație. Din păcate nu este vorba doar de deșeuri menajere, sunt aruncate și materiale de construcții și chiar și animale moarte.
Jurnaliștii de la Digi24 au făcut un tur al localităților din apropierea Centurii Capitalei, pentru a vedea care este situația deșeurilor din zonă. Deloc surprinzător, aceștia au fost întâmpinați la fiecare pas de mormane de gunoi.
Munții de gunoaie menajere și resturi de materiale de construcții acaparează tot câmpul din apropierea Centurii București. „Astea se vor întinde pe tot câmpul la primul vânt mai puternic. Cabluri foarte multe…”, spune un reprezentant al Gărzii de Mediu. Locuitorii din Domnești s-au obișnuit cu imaginea dezolantă a maldărelor de gunoaie, dar și cu mirosul înțepător.
Situația este similară în Dragomirești, unde localnicii sunt îngrijorați cu privire la urmările pe care le are acest dezastru ecologic asupra sănătății lor.
„Mai ales că eu stau pe partea asta cu Centura. Deci, vă dați seama. Mai avem și groapa de gunoi, care ne super-infectează. Mai ales vara, nu putem să stăm nici cu geamurile deschise”, povestește o femeie din zonă.
„Se simte, da, miros de stricăciune. Da, se simte un miros împuțit”, adaugă un alt localnic.
„În tot Bucureștiul sunt gunoaie. Mă deranjează. Sincer. Mai ales în parcuri, la munte, unde te duci, trebuie să stai în gunoaiele altora”, declară cu nemulțumire altă femeie.
„Este deplorabil. Nu înțeleg cum oamenii pot face așa ceva. Am observat și eu acum venind spre Chiajna. Mai avem mult până spre educație”, susține o tânără.
Garda de Mediu anunță că încearcă să ia măsuri pentru a dezvăța oamenii de acest obicei. „Am început o inventariere. Mergem în fiecare comună limitrofă a Bucureștiului, sau oraș, în cazul celorlalte localități. Pozăm locurile în care au fost depozitate ilegal aceste deșeuri. Facem un dosar al comunei respective și le dăm alternativă: ori plătiți amenzi, ori băgați banii de amenzi în motorină și cărați gunoaiele”, a declarat Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu. Cei care vor fi prinși că aruncă gunoaie ilegal vor primi amenzi de până la 30.000 de lei.
Zona Lacului Fundeni este un adevărat dezastru ecologic, fiind acoperită de ambalaje de plastic, pet-uri sau chiar resturi de mobilier. Deși zona are un extraordinar potențial pentru a deveni o oază de relaxare în inima orașului, cu iarbă verde, arbori și flori, lacul a ajuns înconjurat de deșeuri, fiind ignorat de autorități în ultimii 30 de ani. Sunt atât de multe gunoaie, încât în unele locuri grămezile de deșeuri au fost acoperite în mod repetat.
„S-a astupat cu pământ, s-au mai adus mașini, mai de demult, și s-a pus în zonă, ca să nu mai poți să îl scoți. Mirosul e insuportabil. Și cu balta asta trebuie o acțiune în forță. Aici erau niște specii rare de pește, biban, caras, novac, dar nu mai sunt din cauza mizeriei”, spune un localnic.
Printre mormanele de gunoaie de pe maluri își duc existența animalele de pe lac – lebedele, rațele sălbatice, și vidrele.
Reporterii s-au întâlnit și cu un bărbat, care ținea în brațe o pasăre mare, ușor rănită.
„- Bâtlan de ăla, nu știu de care e, spune bărbatul.
– Ce faceți cu el?
– Îl duc la ăștia de la Primărie să îl ducă la…
– Să îl ducă la Protecția Animalelor?
– Da, că e pe cale de dispariție.
– Nu îi e mai bine în lac?
– Păi nu, că nu mai poate să zboare, că l-au bătut lebedele.
– Cine lasă gunoaiele astea aici?
– Cine mai vine de pe stradă și aruncă cu mașinile, îl aduce și îl aruncă aici.”
Primăria Sectorului 2 a declanșat o campanie de curățare a zonei, iar în primele 5 zile au fost strânse nu mai puțin de 343 de tone de gunoaie, iar autoritățile anunță că acesta este doar începutul.
„Primăria Sectorului 2 voia să amendeze Apele Române, Apele voiau să amendeze Primăria, pentru că cetățenii aduceau deșeuri. Primul lucru a fost să pornim un protocol, prin care să luăm noi acest gunoi. În acest moment, sunt duse la IRIDEX, care își încheie activitatea la 1 mai. Avem mare nevoie ca Nicușor Dan să aprobe un tarif și o groapă la care să ducem gunoaiele”, a declarat Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2.
Acțiunea de ecologizare de la Fundeni va mai dura două săptămâni, după care echipele de salubrizare se vor ocupa de zona Dobroești.