Cum se fură curent electric la Bucureşti. HARTA ZONELOR SENSIBILE DIN REȚEA

de:
02 apr. 2012
4 afișări
Cum se fură curent electric la Bucureşti. HARTA ZONELOR SENSIBILE DIN REȚEA

Pe lângă vechimea reţelei electrice din Capitală, alt motiv pentru desele pane de curent îl reprezintă furturile de curent prin metode artizanale.

În 1882 a fost inaugurată, la Bucureşti, prima reţea de iluminat din ţară. Atunci a fost pusă în funcţiune o centrală electrică ce asigura, printr-o linie electrică de 2 kV curent continuu, iluminatul Palatului de pe Calea Victoriei. La 129 de ani distanţă Capitala este împânzită de sute de kilometri de cabluri, aeriene şi subterane, transformatoare şi mii de stâlpi din beton armat care asigura iluminatul public, fucţionarea metroului şi în primul rând alimentarea cartierelor cu energie electrică. Însă în multe dintre acestea există zone în care curentul electric ajunge şi la cei care nu sunt abonaţi sau care au fost deconectaţi de la reţea din cauza neplăţii facturilor. În total sunt 27 de zone pe raza Bucureştiului în care se înregistrează cele mai multe cazuri „de intervenţii neautorizate în reţeaua de energie electrică”, potrivit reprezentanţilor Enel. Punctele negre se afla cu precădere în Nord-Vestul şi Sud-Vestul Capitalei. (VEZI HARTA)

Este o problemă gravă cu care ne confruntăm şi care determină de cele mai multe ori probleme în alimentarea cu energie electrică pe raza Capitalei. Intervenţiile neautorizate în reţea, pentru sustragerea de energie electrică produc daune considerabile atât din cauza consumului necontrolat şi neautorizat, dar mai ales din cauza distrugerii elementelor de reţea (cabluri, transformatoare etc.)”, explică pentru B365.ro reprezentanţii Enel. Aceste intervenţii se fac prin conexiuni improvizate care nu pot fi compatibile cu funcţionarea reţelei, cum ar fi cablurile mult prea subţiri care se supraîncălzesc şi pot duce la incendii. Mai mult, astfel de conexiuni stau la baza căderilor de tensiune sau a fluctuaţiilor de tensiune repetate (acele „şocuri de curent” de scurtă durată) care afectează şi zonele învecinate. Prin urmare nu doar furnizorul de energie electrică are de suferit, pentru că înregistrează pierderi, ci şi vecinii hoţilor de curent care se pot trezi cu aparatura din casa “arsă”.

Cu toate că Enel Distribuţie Muntenia derulează un amplu program de verificări, cu sprijinul echipajelor de Poliţie şi Jandarmerie, fenomenul pare scăpat de sub control. Doarîn câteva zile, în urma unei acţiuni de control în zona Centrului Vechi al Capitalei, pe străzile Șelari, Franceză şi Toniţa, inginerii companiei au descoperit 10 locuri cu instalaţii artizanale racordate la reţeaua de electricitate.

Zonele din municipiul Bucureşti în care se înregistrează cele mai multe cazuri de interventii neautorizate in reteaua de energie electrică:

Unitatea Operaţională NORD

–        zona Tei Toboc

–        zona Piaţa Matache

–        zona Ştefan Furtună

–        Calea Griviţei

–        Calea Moşilor

–        str. Precupeţii Vechi, str. Radu de la Afumaţi, str. Despot Vodă

–        str. Plevnei (parţial)

–        str. Viitorului, str. Eminescu, str. Ardeleni

Unitatea Operaţională EST

–        oraş Pantelimon

–        Cartierul Industriilor – Vălsăneşti

–        Cartier Andronache – Colentina

–        Zona Matei Voievod – Agricultori

–        Zona Vulturi – Traian – Parfumului

–        Zona Vitan – Energeticienilor – Cornul Luncii

–        Zona Mihai Bravu – Eşarfei

–        Zona Brăţării – Crinul de Gradină – Poştaşului

–        Zona Prelungirea Nicolae Grigorescu – Prevederii – Trapezului – Splaiul Unirii

Unitatea Operaţională SUD

–        zona Tunsu Petre

–        zona Pavel Constantin

–        zona Livezilor

–        zona Amurgului

–        zona Căruţei

–        zona Măgurele

–        zona Şoseaua Alexandria cu străzile adiacente

Unitatea Operaţională VEST

–        Giuleşti – Sârbi

–        Drumul Carierei

–        Cărămidăriei

Cookies