ARHIVA B365

Capitala nu are bani pentru situaţiile de urgenţă, precum cutremurele

Proiectul de buget pe 2011 propus de Sorin Oprescu prevedea 10 milioane de lei pentru Sistemul de Management al Situaţiilor de Urgenţă la nivelul Municipiului Bucureşti. Amendamentul adus de consilierii PDL şi aprobat în final cu majoritate de voturi a luat însă toţi banii de la acest proiect.

În aceeaşi şedinţă, consilierii generali au respins şi proiectul propriu-zis privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii Sistemul de Management al Situaţiilor de Urgenţă. Costurile totale pentru acest sistem erau de 30 milioane de euro. Astfel, Proiectarea, construcţia şi echiparea viitoarei clădiri a Centrului Municipal Integrat pentru Situaţii de Urgenţă ar fi costat 9,4 milioane de euro (cu TVA). Pentru sistemul efectiv de management al situaţiilor de urgenţă, cu echipamentele şi softurile aferente municipalitatea ar fi plătit alte 18,3 milioane de euro, iar pentru administrarea şi managementul sistemului 2,5 milioane de euro.

Noul Centru ar fi reunit toate autorităţile abilitate să intervină în situaţii de urgenţă, care în prezent sunt dispersate şi acţionează independent. De asemenea, conform proiectului ar fi existat un singur sistem de colectare a datelor şi informaţiilor necesare analizării situaţiilor de urgenţă, dar şi un plan unic de acţiune acceptat de fiecare entitate, prin semnarea unui protocol.
În acest moment, Capitala nu are un sistem de management şi comandă centralizat cu un punct de comandă comun capabil să deservească toate autorităţile implicate, se arată în raportul de specialitate al Primăriei Capitalei. Potrivit aceluiaşi document, Bucureştiul nu are un număr suficient de echipaje mobile care să asigure intervenţia rapidă şi eficientă în condiţii de maximă performanţă tehnică şi nici echipamente de telecomunicaţii şi tehnică de calcul eficiente în gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Oprescu: Capitala este pregătită pentru cutremur la nivel de prim ajutor

Pe de altă parte, prefectul Capitalei a declarat că prefectura nu are bani alocaţi pentru situaţiile de urgenţă precum cutremurele, banii venind la Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă de la instituţiile membre şi de la primăriile de sector şi de la Primăria Generală a Capitalei. Prefectul PDL a precizat că a făcut apel la primari să găsească fonduri în buget pentru astfel de situaţii de urgenţă.

Primarul Sorin Oprescu susţine însă că a rămas fără fonduri pentru un centru de urgenţă tocmai din cauza consilerilor colegi de partid ai prefectului.

Asupra unui lucru cad de acord primarul şi prefectul Capitalei: ei susţin că instituţiile statului sunt pregătite să intervină în caz de urgenţă, fie cutremur, fie de altă natură.

Primarul general Sorin Oprescu a declarat vineri că Bucureştiul este pregătit la nivel de prim ajutor pentru a face faţă unui seism de mai mare intensitate.

„Din punctul meu de vedere suntem pregătiţi cu ceea ce înseamnă prima organizare, primul ajutor, prima adăpostire. Din celelate puncte de vedere noi am alocat anul acest bani pentru a lua măsuri de siguranţă pentru astfel de cazuri, dar şi banii aceştia au fost luaţi de consilierii generali”, a declarat Sorin Oprescu.

Capitala stă însă prost când vine vorba de siguranţa clădirilor. Astfel, în ultimii trei ani s-au început lucrările de consolidare la aproximativ 40 de clădiri cu risc seismic, şi doar 8 au fost finalizate.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button