Cântăreaţa cheală & Lecţia @ FNT 2011

de:
06 mai 2011
2 afișări
Cântăreaţa cheală & Lecţia @ FNT 2011

Cântăreaţa cheală de Eugène Ionesco.

O tragedicomedie de pe chat-ul existenţial. Doi oameni care se iubesc, care simt că trebuie să fie împreună, dar al căror loc nu e unul lângă celălalt. Piesa vorbeşte despre o vreme când inimile se răcesc şi se întăresc, când fiinţele îşi pierd graţia şi aşteaptă ca singurătatea & teama să îşi facă treaba. Piesa exprimă ieşirea din ţâţânile logicii, acolo unde Dumnezeu a binecuvântat haosul şi a promulgat legea probabilităţilor.

In româneşte de Vlad Russo şi Vlad Zografi

Doamna Smith  – Virginia Mirea

Domnul Smith – Florin Dobrovici

Doamna Martin–    Mirela Zeţa

Domnul Martin –   George Costin

Mary, menajeră  – Bogdan Cotleţ

Căpitanul de pompieri  – Dragoş Huluba

Scenografia : Adriana Grand

Direcţia de scenă : Victor Ioan Frunză

Lecţia de Eugène Ionesco

Un thriller despre Cunoaştere, Viaţă, Durere şi Virginitate. Despre inutilitatea cuminţeniei şi strălucirea de-o clipă a Păcatului. Lecţia este povestea din grădina secretă a fiecăruia. Ionesco inventează un copil a cărui inocenţă (uneori stupidă) trebuie jertfită pentru a putea deveni un iniţiat. În micuţa cameră de studiu, copilul reface mereu aceleaşi greşeli, apoi suferă o transformare miraculoasă – ceea ce face să ne gândim la mitul lui Iona, la a doua naştere, de data aceasta întru civilizaţie, reguli sociale şi morale -, după care povestea se termină destul de repede. Metafora morţii nu e întâmplătoare: o elevă care stăpâneşte cunoaşterea nu mai e interesantă pentru spectator. Ai mult mai mult de învăţat din omorul ritual decât din viaţa cuminţită a Elevei.

In româneşte de Vlad Russo şi Vlad Zografi

Tînăra elevă – Andreea Samson

Profesorul  – George Costin

Menajera–    Bogdan Cotleţ

Scenografia : Adriana Grand

Direcţia de scenă :Victor Ioan Frunză

Piesele au fost prezentate împreună într-o primă serie de spectacole la Théâtre de la Huchette, în stagiunea 1952 – 1953 şi apoi, din nou, începând din februarie 1957 şi până astăzi. Peste 16 000 de reprezentaţii până în ziua de azi. Théâtre de La Huchette a obţinut în 1996 Médaille de Vermeil din partea Primăriei Parisului, iar în 2000 Premiul de Onoare la Ceremoniile Molière, premiu obţinut şi de Eugène Ionesco în 1989.

Sala Radu Beligan

Ediţia 2011 a Festivalului Naţional de Teatru (FNT), se desfasoara la Bucureşti, între 28 octombrie şi 6 noiembrie, si are ca generic câteva cuvinte ce-i aparţin unuia dintre cei mai importanţi dramaturgi ai lumii, Anton Pavlovici Cehov, sub semnul căruia a stat, de altfel, intervalul supus selecţiei (stagiunea 2010-2011), întrucât anul trecut s-a aniversat un secol şi jumătate de la naşterea scriitorului

Cookies