„Când viața îți oferă limonadă, ia-o!” A apărut sezonul 3 din “Familia Shtisel”, o delicatesă senzațional de duioasă și plină de umor despre viața unei familii ultrareligioase din Ierusalim

02 apr. 2021
3629 Afișari
„Când viața îți oferă limonadă, ia-o!” A apărut sezonul 3 din “Familia Shtisel”, o delicatesă senzațional de duioasă și plină de umor despre viața unei familii ultrareligioase din Ierusalim

După cinci ani și jumătate de la finalizarea producției celui de-al doilea sezon al “Familiei Shtisel”, în sfârșit, o ce veste minunată de la Jerusalem se arată: a apărut sezonul 3, îl găsiți pe Netflix. Mai ales la ce vremuri tâmpite și urâte trăim, “Familia Shtisel” este balsam. Unde mai pui că în acest week-end Iisus va învia pentru catolici. Exotic și fascinant mai este universul “Shtisel”, o ispravă talmudică tradusă pentru vremurile de azi, un spectacol elaborat de fraternitate. O telenovelă profundă și spirituală (dacă există acest gen) cu ultraortodocși care în timp ce se străduiesc să-l păstreze viu pe Dumnezeu în viața lor de zi cu zi, au și ei bucurii, slăbiciuni, necazuri, vise, rătăciri, revolte, pasiuni, ca toți oamenii din lumea asta, indiferent de religia lor.

Oy, oy, oy, ați văzut ceva din “Familia Shtisel” până acum? Primele două serii? A devenit fenomen internațional și numai pandemia a oprit serialul, dar acum, gata, Shtisel is back.

familia shtisel
Akiva, blândul Akiva.

Vă mai amintiți de blândul Akiva care, deși are 24 de ani, pare cu mult mai matur? Tinerelul acela galeș, cu perciuni, care desenează tare frumos, dar pe furiș, pentru că legea religioasă nu-i dă voie? Este interpretat de Michael Aloni, un super star în Israel după care leșină fetele, un băiat din Tel Aviv care face de toate, joacă, regizează, scrie și mai este și prezentator de televiziune iubit la maximum.

familia shtisel
Michael Aloni este super star in Israel, senzatia fetelor. Sursa foto, Pinterest.

Vă mai amintiți de suspinele lui innăbușite pentru văduva Elisheva? De spumoasele conversații cu tatăl sau, profesorul Shulem, domnul acela cumsecade și demodat, plin de tabieturi care își trimite mama la azil? Și acolo, bătrâna pioasă vede pentru prima dată în viață ei un televizor și nu se mai dezlipește de telenovele, spre disperarea nepoților cu pălarii care-i smulg drăcovenia din priză.

Sursa foto, Netflix.

Râzi și înveți multe din Familia Shtisel, e ca o carte cu de toate, legi vechi de mii de ani, tradiții, istorie culinară, bucătărie kusher, cultură hasidică, cutume, obligații, personaje impecabil conturate și interpretate. O carte interzisă care ni se deschide în toată intimitatea ei, ce să vrei mai mult de la o mini-serie făcută pentru televiziune, cu target țintă publicul universal, adică toata lumea?

Actorul Doval’e Glickman, Patriarhul Familiei Shtisel. Sursa foto, Isaac Shokal.

Un serial care ne mai taie din superficialitatea și aroganța cu care îi privim pe cei care nu sunt ca noi

Are mult, mult umor serialul, adică râzi ca-n bancurile cu Ițic și cu Ștrul inventate chiar de Ițic si cu Ștrul, e plin de veselie și de autoironie și, mai ales, este făcut ca să ne mai taie din superficialitatea și aroganța cu care îi privim pe toți cei care nu sunt ca noi. Pe cei care nu vorbesc ca noi, nu se îmbracă așa cum ne îmbrăcăm noi, care nu mănâncă așa cum mâncăm noi, care se roagă așa cum nu ne rugăm noi. Pe cei care sunt de alt neam, de altă religie, de alta limbă, credintă, din altă lume.

Sursa foto, Netflix. Tatal familiei Shtisel, Venerabilul Shulem.

Personajele celor patru generații din familia Shtisel din Jerusalem s-au întors. Au îmbătrânit mult, sunt mai înțelepte acum? Da. Au mai multe probleme? Da. Dar, măcar Akiva (Michael Aloni) încă desenează. Are probleme cu banii? Da. Au toți? Da. Shulem e și mai mucalit? Da, însă, în ințelepciunea lui, spune că trebuie să privești partea bună din existența ta, iar atunci „când viața îți dă o limonadă, ia-o”. Ruchami (adică Shira Haas, revelația din “Unorthodox”, îl găsiți tot pe Netflix) e bine sănătoasă, tot cum o știm? Da, tot plină de surprize si ciudățică, asa cum e ea întotdeauna.

Shira Haas, cea mai bine cotată actrită tânară din Israel, vedeta mini-seriei „Unorthodox”. Sursa foto, IMDB.

Co-creatorul și scenaristul “Familiei Shtisel”, Ori Elon, a mărturisit că personajele nu au fost împachetate în naftalină în timpul pauzei. „Întotdeauna simt că familia Shtisel își trăiește propria viață fără mine. Îmi imaginez că stau în jurul mesei fără mine ”, a spus el. Iar pentru actori a fost simplu. „A fost minunat să mă întorc la el”, a spus Glickman, despre Shulem. „Îl cunosc.”

Shtisel” e despre ei, dar mai ales despre noi și cum ii privim noi pe ei

Ce știm despre comunitățile ultraortodoxe? Că tinerii nu au voie să se atingă înainte de nuntă, că se căsătoresc prin aranjamentele, că femeile vin pe lume ca să facă mulți, mulți copii, că un bărbat nu poate să iubească în același timp și o femeie și pe Dumnezeu. Fără televizor, fără internet, fără smartphone, la școala Yeshiva te duci ca să înveți să te rogi. Eviți străinii, nu dai mâna cu ei, mâncarea trebuie să fie doar kosher, de Sabat nu faci nimic, nici căruciorul copilului nu-l împingi. E doar asta? Nu. Multe sunt și adevărate, dar si mai multe sunt prejudecăți, iar Familia Shtisel o să vă convingă, fără să-si facă din asta o misiune.

De altfel, unul dintre creatorii serialului, Yehonatan Indursky, o precizează cel mai bine: „Această perspectivă potrivit căreia familiile Haredim trăiesc într-un fel de ghetou -și așteaptă doar ziua în care pot scăpa – este o fantezie creată de seculari”. Familia Shtisel nu vrea să fugă nicăieri, nu vrea să scape de Familia Shtisel, se plac așa cum sunt: demodați, nostalgici, așa cum stau înghesuiți la o masă în bucătărie ca să vorbească despre viață, despre iubiri neîmpărtășite, despre Dumnezeu. De fapt, “Familia Shtisel”, grație trucurilor sale estetice, ne arată felul în care trăim noi in ziua de azi, nu ei. Aici, are ceva sentimental, frumos și inocent, o intoarcere la niste reguli simple si de bază ale lumii. O poezie.

Să vedeți și Unorthodox, îl găsiți tot pe Netflix, e tot așa ca Shitsel si nu e tot așa, despre o comunitate de evrei ultrareligiosi hasidiți “satmar”, adică neamul lor se trage din Satu Mare și care trăieste în Brooklyn. O altă miniserie care-a produs senzație pe internet, e toată vorbită în idiș. Shalom și Paște fericit!

Nota B.360.ro: Iar! Toni a reușit iar să ne povestească nu un film, ci o serie întreagă (și foarte nouă, pe 25 martie s-a lansat pe Netflix) fără să ne spolerească! Nici brumă de spoiler, doar chef si curiozitate de văzut. Așa face de fiecare dată, pe controlatelea:

Cookies