Când va fi ridicată starea de alertă. „Se apropie momentul în care vom zice că nu este nevoie”, spune Raed Arafat

03 feb. 2022
364 Afișari
Când va fi ridicată starea de alertă. „Se apropie momentul în care vom zice că nu este nevoie”, spune Raed Arafat
Când va fi ridicată starea de alertă. „Se apropie momentul în care vom zice că nu este nevoie”, spune Raed Arafat. Sursa foto: Facebook

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a oferit miercuri declarații de presă, prilej cu care a dat de înțeles că sfârșitul stării de alertă se apropie. Totuși, secretarul de stat din cadrul MAI nu a putut să ofere o dată exactă pentru acest moment, precizând că în spatele acestei decizii se află mai mulți factori.

Se apropie sfârșitul stării de urgență, potrivit declarațiilor oferite de șeful DSU, Raed Arafat. Acesta a declarat în cursul zilei de miercuri faptul că totuși pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie ca situația pandemică din țară să se îmbunătățească, și că momentan nu putem vorbi despre luna februarie drept ultima lună în care starea de alertă este prelungită în România, potrivit Digi24.

Cât mai durează starea de alertă. Cine decide acest lucru

Potrivit lui Raed Arafat, prelungirea stării de alerte este decisă pe baza unor analize ce pornesc de la decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență. În cele din urmă, decizia finală îi aparține Guvernului.

„Dacă situația se îmbunătățește, dacă nu va mai fi nevoie de aceste lucruri, atunci se va decide să nu se mai prelungească starea de alertă. Că acest lucru se întâmplă luna viitoare sau peste două luni, va fi analizat și decis în Comitetul Național pentru Situații de Urgență și bineînțeles în Guvern”, a declarat șeful DSU, Raed Arafat.

Momentan, starea de alertă oferă și o serie de facilități, potrivit lui Arafat. Printre acestea se numără detașarea de personal, un aspect esențial când vine vorba de presiunea cu care se confruntă sistemul sanitar.

„Se apropie momentul în care vom zice că nu este nevoie”

De asemenea, Raed Arafat a precizat că starea de alertă nu este un lucru permanent, aceasta având statut provizoriu și a dat asigurări că autoritățile nu doresc să mențină această măsură în vigoare deși nu e necesară.

„Da, se apropie momentul, cred, în care vom zice că nu este nevoie. Care e acest moment, urmează să se decidă”, a declarat șeful DSU.

Declarațiile de astăzi ale lui Raed Arafat vin după ce autoritățile au decis prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu încă 30 de zile. Noua prelungire va intra în efect începând cu data de 7 februarie.

 

Cookies