Când va fi reabilitat Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu. Anunțul lui Tudorache înainte de alegeri

de:
13 mai 2019
10 Afișari
Când va fi reabilitat Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu. Anunțul lui Tudorache înainte de alegeri

Aflată într-o stare avansată de degradare, clădirea emblematică din parcul Bazilescu a ajuns doar o ruină în prezent din cauza lipsei de implicare a autorităților locale și centrale. Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a anunţat luni că intenţionează să finalizeze lucrările de reabilitare a Teatrului de Vară din Parcul Bazilescu până în martie – aprilie 2020, practic cu doar câteva luni înaintea alegerilor locale. 

El a menţionat că în şedinţa din 8 mai Guvernul a adoptat o hotărâre privind trecerea teatrului de vară din domeniul public al statului şi din administrarea Institutului Naţional al Patrimoniului în domeniul public al Municipiului Bucureşti. Tudorache a mai precizat că primarul general, Gabriela Firea, a promis că în următoarea şedinţă a Consiliului general al Capitalei va figura pe ordinea de zi un proiect de hotărâre care prevede darea în administrare a obiectivului respectiv către Sectorul 1.

„Vreau să fie gata în primăvara anului viitor. Noi avem un centru cultural şi îl punem (teatrul de vară – n.r.) la dispoziţia tuturor teatrelor care doresc să îl exploateze. Bucureştii Noi, zona respectivă are nevoie de acest edificiu. (…) Este un termen rezonabil. Pot să vă spun că, în ce priveşte Teatrul Masca, în două săptămâni am terminat licitaţia, putem intra. E adevărat, cu Patria este puţin mai greu, pentru că e vorba de consolidare. Dar le vom face”, a spus Tudorache luni, în cadrul unei conferințe de presă. 

VEZI AICI Cum a fost ruinat unul dintre cele mai mari amfiteatre din România

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Daniel Breaz, a declarat în conferinţa de presă că specialiştii ministerului vor oferi sprijinul în vederea realizării cât mai rapide a studiului de fezabilitate, în cazul în care le va fi cerut acest ajutor.

„Săptămâna trecută, în şedinţa de guvern, a fost elaborată o hotărâre de Guvern, în baza căreia Teatrul Bazilescu trece din proprietatea Institutului Naţional al Patrimoniului, instituţie ce se află sub coordonarea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în proprietatea Municipiului Bucureşti. Este un lucru, din punctul meu de vedere, extraordinar, pentru că domnul primar Tudorache doreşte să investească în această zonă, pentru a aduce la viaţă ceea ce a fost cândva Teatrul Bazilescu, un punct extrem de important de atracţie pentru bucureşteni”, a spus ministrul.

La eveniment a participat și Carmen Avram, candidat PSD la alegerile europarlamentare, care a militat, de-a lungul timpului, pentru salvarea de la degradare a teatrului de vară și reabilitarea acestuia.

Directorul Direcţiei Investiţii din cadrul Primăriei Sectorului 1, Cosmin Fodoroiu, a declarat că punerea în siguranţă a clădirii va fi făcută prin atribuire directă.

„Punerea în siguranţă a clădirii va fi făcută prin atribuire directă, din cauza stării avansate de degradare în care se află clădirea. În acest timp, în care vom pune în siguranţă clădirea, ne vom ocupa de studiul istoric, de studiul de fezabilitate şi vom face prin procedură simplificată atribuirea consolidării şi refuncţionalizarea clădirii”, a spus el.

Simbol al cartierului Bucureştii Noi, teatrul de vară a fost inaugurat în anul 1953 în mijlocul Parcului Bazilescu, denumit la momentul respectiv Nicolae Bălcescu. Unul dintre cele mai mari amfiteatre în aer liber din ţară, obiectivul a fost inaugurat cu ocazia Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor, organizat în acel an de către România. Operă a arhitectului Paul Emil Miclescu, teatrul de vară avea o capacitate de 2.000 de locuri. Până în anul 1989, scena a găzduit numeroase concerte şi spectacole de teatru sau varietăţi. De peste 20 de ani, teatrul şi-a închis porţile, fiind într-o stare avansată de degradare.

Cookies