Comisia Juridică de la C. Deputaților dă aviz negativ pentru începerea urmăririi penale a lui Ponta

de:
08 iun. 2015
0 Afișari
Comisia Juridică de la C. Deputaților dă aviz negativ pentru începerea urmăririi penale a lui Ponta

UPDATE 16:15 „Le-am spus ceea ce cred ca jurist: deciziile politice nu pot fi cenzurate de către un procuror. Orice altă interpretare ne duce în absurd. Un procuror general când este numit în funcție și pleacă cu oamenii din subordine, poate fi acuzat de conflict de interese?”, a declarat Victor Ponta, la ieșirea de la Comisia Juridică.

Premierul n-a făcut în Comisia Juridică o recomandare de vot directă. „Doar azi vă rog să dați un vot juridic și nu politic”, a spus Ponta.

Potrivit Realitatea Tv, Victor Ponta a declarat luni la Comisia Juridică că a fost o colaborare între două societăți de avocatură și nu între Victor Ponta și Dan Șova ca persoane fizice. Ponta a declarat că a semnat propunerea de numire în funcția de ministru pentru Dan Șova în calitate de premier, pentru că așa i-o cerea legea, însă propunerea a fost făcută de PSD.

Comisia Juridică de Disciplină și Imunități se va întruni în jurul orei 16:00 – 16:30, membrii comisiei vor da un vot consultativ pentru ridicarea sau nu a imunității deputatului Victor Ponta. Premierul Ponta a refuzat să-și studieze dosarul pentru a nu tergiversa cursul dosarului. Ponta a cerut ca votul final în plenul Camerei Deputaților să fie dat mâine, marți, 9 iunie. 

Președintele Comisiei Juridice: Personal, voi vota ÎMPOTRIVA cererii DNA în cazul Victor Ponta

Deputatul PSD Ciprian Nica, vicepreședinte al Comisiei Juridice a afirmat că, în urma audierii și a consultării cu premierul Victor Ponta, s-a votat ca audierea finală să aibă loc luni la ora 16:00, 16:30.

Vicepreședintele Comisiei Juridice a mai spus că marți, în jurul orei 10:00, va fi, cel mai probabil, votul final în cazul premierului, pentru că nu se vrea lungirea procedurii. În urma votului final se fa decide și dacă se va începe sau nu urmărirea penală. Ciprian Nica a mai spus că, din punctul lui de vedere, urmărirea penală nu este o procedură normală în acest caz și este împotriva ei.

Premierul Victor Ponta a sosit la ora 11:20 la Comisia Juridică pentru a-și studia dosarul întocmit de procurorii DNA. Victor Ponta nu a făcut nicio declarație în fața jurnaliștilor.

Comisia juridică din Camera Deputaţilor se reuneşte de la ora 11:00 pentru a relua discuţia despre dosarul în care apare numele premierului Victor Ponta şi pentru care preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia, scrie Digi24.

Comisia Juridică trebuie să trimită Biroului Permanent o primă informare despre acest dosar şi să fie stabilită data la care se va lua în discuţie ridicarea imunităţii lui Victor Ponta, cerută de procurorii DNA.

Două ore mai târziu, la 13.00, birourile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului vor stabili calendarul moţiunii de cenzură depuse vineri de liberali. O moţiune prin care se cere demisia lui Victor Ponta. Ca aceasta să aibă o şansă, liberalii trebuie să negocieze susţinere atât din partea UDMR, cât şi a partidelor din actuala coaliţie.

La ora 15.00, liderii PSD din teritoriu vin la Bucureşti, convocaţi de Victor Ponta. Comitetul Executiv al PSD ar trebui să îşi reafirme susţinerea faţă de premier. Unii lideri din ţară şi-au prezentat deja poziţia de susţinere şi au spus că Victor Ponta trebuie să rămână în funcţie şi să continue programul de guvernare.

Premierul s-a întâlnit, duminică, cu liderii partenerilor din Coaliție. El a vrut astfel să se asigure de sprijinul celorlalte partide din coaliţia de guvernare. La finalul întâlnirii, Victor Ponta a anunțat că nu intenționează să demisioneze din funcția de premier.

„Am spus că un prim ministru care îşi foloseşte funcţia pentru a încălca legea nu poate să continue, dar, din ce am arătat rezultă clar că aducerea acuzaţiilor în acest moment politic are ca scop demisia guvernului şi schimbarea majorităţii parlamentare. Doar cetăţenii prin vot şi oamenii politici pot decide acest lucru, nu un procuror. Înţeleg poziţia politică a domnului Iohannis, dar l-am informat despre ce sistem a moştenit de la Traian Băsescu şi despre ce trebuie să facă pentru ca acest sistem să funcţioneze mai bine. Demisia ar fi pentru mine şi familia mea cel mai simplu lucru, dar cred că schimbarea guvernului, a majorităţii parlamentare prin decizia unui singur procuror reprezintă un precedent îngrozitor şi nu vreau să fiu complice la aşa ceva. Nu suntem în criză politică, o ţară fără guvern şi fără majoritate parlamentară – aceea e o ţară în criză politică”, a spus Victor Ponta.

Klaus Iohannis a cerut, vineri, DEMISIA PREMIERULUI VICTOR PONTA. Premierul Victor Ponta a anunţat însă că „doar Parlamentul poate să mă demită”. Primul ministru este URMĂRIT PENAL DE DNA pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Ponta este acuzat şi de conflict de interese. 

„Direcţia Anticorupţie a comunicat public astăzi că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale. După părerea mea, este o situație imposibilă pentru România ca primul ministru să fie acuzat de fapte penale. Pe de altă parte, pentru România, cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla acum este o criză politică. Având în vedere toate acestea, solicit DEMISIA PRIMULUI MINISTRU. Aceste consideraţiuni şi solicitarea de demisie le-am comunicat primului ministru, într-o discuție pe care am avut-o acum câteva minute.”, a declarat Klaus Iohannis vineri.

După ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut, într-o declarație de presă, demisia din funcția de premier, Victor Ponta a publicat o postare pe Facebook în care precizează că „am fost numit in functie de Parlamentul Romaniei si doar Parlamentul poate sa ma demita”. 

Am avut cu Presedintele Iohannis o discutie institutionala extrem de corecta si civilizata! Respect pozitia sa publica dar am fost numit in functie de Parlamentul Romaniei si doar Parlamentul poate sa ma demita! Cred ca respectarea principiilor constitutionale este esentiala pt societatea noastra si in niciun caz nu pot accepta ca un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului si a cetatenilor acestei tari! Asta ar insemna dictatura si cred ca la peste 25 ani dupa 1989 ar fi o mare eroare pt noi toti!”, a scris Ponta pe Facebook.

Cookies