Când se trece la săptămâna de lucru de patru zile, cu aceleași salarii și beneficii

29 ian. 2022
5641 afișări
Când se trece la săptămâna de lucru de patru zile, cu aceleași salarii și beneficii

O săptămână de lucru mai scurtă nu înseamnă productivitate mai mică, ci o muncă net superioară celei prestate în prezent. În plus, li se oferă șansa și altor persoane să fie angajate, iar locurile de muncă vor spori.

Visul de a munci mai puţin pentru aceiaşi bani devine realitate pentru tot mai mulţi angajaţi. Un program pilot legat de săptămâna de lucru de patru zile, la care participă cel puţin 30 de companii, a fost lansat în Marea Britanie, scrie Bloomberg, citat de Digi24.

În cadrul programului, care va începe în luna iunie şi se va derula pe o perioadă de şase luni, firmele participante vor permite angajaţilor să muncească 32 de ore pe săptămână, salariile şi beneficiile acestora rămânând neschimbate.

„Trecerea la o săptămână de patru zile ar fi o mişcare câştigătoare pentru companii”, arată Joe Ryle, director al Four Day Week Campaign din Marea Britanie. „Studiile au arătat că productivitatea se îmbunătăţeşte, ca şi starea de bine a angajaţilor”, a adăugat el.

 

Unicornul tech Bolt a introdus deja programul scurt

Pentru an­ga­jaţii unicornului tech Bolt, o astfel de săptămână a devenit deja realitate, po­trivit CNBC, scrie Mediafax.

Bolt, cu 550 de angajaţi full-time, este una din mai multe companii din SUA care au trecut la săptămâna mai scurtă de muncă. Susţinătorii speră ca ideea să prindă în continuare, în special într-o perioadă în care angajatorii se concentrează pe atragerea şi păstrarea angajaților.

Compania a testat programul în toamna anului trecut, iar rezultatele au fost copleşitor pozitive, a declarat fondatorul şi CEO-ul companiei, Ryan Breslow. Productivitatea a crescut, munca a fost simplificată, iar angajaţii sunt mulţumiţi, potrivit acestuia. Un sondaj realizat la sfârşitul perioadei testului, de trei luni, a găsit că 94% dintre angajaţi şi 91% dintre manageri doreau ca programul să continue.

Ideea săptămânii de patru zile nu este una nouă, însă transformările aduse de pandemie fac ca din ce în ce mai multe ţări şi companii să o ia serios în considerare.

Programe similare vor începe pe scara mai largă în SUA şi Irlanda, altele fiind programate pentru Canada, Australia şi Noua Zeelandă, pot­ri­vit lui Ryle.

Şi în Franţa ideea captează deja atenţia, iar mai multe ţări, printre care Spania, Norvegia şi Islanda au derulat deja experimente în acest sens.

Cookies