Când se trece la ora de vară în 2021 și în ce fel schimbăm ceasurile

27 feb. 2021
483 afișări
Când se trece la ora de vară în 2021 și în ce fel schimbăm ceasurile

Cauți când se trece la ora de vară în 2021? Ai ajuns unde trebuie. B365 îți explică în ce fel schimbăm ceasurile pentru ora de vară în 2021.

Acesta ar putea să fie ultimul an când se trece la ora de vară în 2021. Și în acest an, ora va fi schimbată în ultima duminică din luna martie a anului, adică în noaptea de 27 spre 28 martie 2021.

În ziua în care se trece la ora de vară, ceasurile se dau înainte cu o oră, mai exact: 03:00 dimineața devine 04:00.

Comitetul de Turism și Transporturi al Uniunii Europene a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei, iar din acest motiv fiecare membru UE trebuie să aleagă dacă va rămâne la ora de vară sau ora de iarnă pe viitor.

Când se trece la ora de vară în 2021. România nu a decis încă

Statele care nu doresc să schimbe ora și decid să rămână la ora standard, adica la ora de iarnă, vor fi nevoite să dea cu o oră înapoi ceasurile pentru ultima dată în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021. Atunci, ora 04:00 va deveni ora 03:00.

Trecerea la ora de vară poate avea psihicul și sănătatea populației și este nevoie de o anumită perioadă de acomodare a organismului. Sunt persoane care se confruntă cu stări de stres, anxietate sau chiar depresii din cauza acestei schimbări, deoarece nu se pot adapta atât de repede la noua oră. Schimbarea poate veni la pachet cu stări de nervozitate și oboseală, deoarece acest proces de adaptare se manifestă diferit de la o persoană la alta.

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și, odată cu el, pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Un studiu publicat în 2016 arată impactul pe care trecerea la ora de vară îl are asupra riscului producerii de accidente rutiere. Astfel, potrivit cercetărilor, pierderea a 1-2 ore de somn dublează riscul producerii unui accident rutier.

România a schimbat  de mai multe ori sistemul

România a adoptat pentru prima oară ora de iarnă și ora de vară în 1932, însă schimbarea orei a fost abandonată în 1941 și a fost reintrodusă în 1979.

 

Cookies