Când se introduce certificatul verde la locul de muncă. Ce a decis Ministerul Sănătății

21 dec. 2021
85 Afișari
Când se introduce certificatul verde la locul de muncă. Ce a decis Ministerul Sănătății
Când se introduce certificatul verde la locul de muncă. Ce a decis Ministerul Sănătății

Ministul Sănătății, Alexandru Rafila, a avut în cursul zilei de ieri, luni 20 decembrie, prima întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri în care s-au discutat ce măsuri de sănătate trebuie să fie luate pentru controlarea unui potențial nou val pandemic.

În cursul zilei de ieri, a avut loc întâlnirea online cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României, cu privire la pregătirile de aprobare a legislației ce are scopul de a limita răspândirea virusului COVID-19. Reprezentanții Ministerului Sănătății, au declarat că este necesar să se adopte certificatul verde la locul de muncă și în România, precum în alte state ale Uniunii Europene. Se ține cont atât de interesul de sănătate publică, cât și de nevoia de funționare corespunzătoare a economiei țării.

Când se introduce certificatul verde la locul de muncă

Discuțiile purtate ieri au fost despre certificatul verde și despre voucherele de testare. Se dorește de asemenea asigurarea funcționarii conforme a activităților economice, în cazul unu nou val de pandemie. Ministrul Sănătății , Alexandru Rafila, a declarat că certificatul se va introduce în momentul în care se înregistrează o creștere consecutivă pe o perioadă de trei săptămâni a numarului de cazuri, incidența fiind de 1,5. Renunțarea la acesta se va face doar după ce se constată o scadere a cazurilor, iar incidența cumulată va fi sub 1.

Ministrul Sănătății a mai spus și că acordarea voucherelor pentru testarea gratuită, este necesară pentru a susține agenții economici, în contextul introducerii certificatului COVID-19. Voucherele sunt de asemenea un instrument bun de controlare a pandemiei.

Voucherele gratuite de testare

După cum este specificat în proiectul privind introducerea certificatului la locul de muncă, angajații vor beneficia de testarea gratuită, pe o perioadă de 45 de zile. Aceasta se va face prin acordarea unor vouchere cu o valoare de 50 de lei.

Angajații vor primii 15 astfel de tichete. Ele sunt concepute pentru a asigura testarea de tip antigen a angajațiilor. Testul trebuie să fie făcute în cadrul unei instituții acreditate, indiferent dacă este publică sau privată. Rezultatele se vor încărca în platforma națională. După estimările ce au fost făcute de social-democrați, pentru asigurarea testării gratuite a angajaților, cheltuielile ajung la sume între 150-200 de milioane de lei.

 

 

 

Cookies