Când se întoarce, totuși, Elena Udrea la București? Deocamdată, mai rămâne în arest la bulgari

08 apr. 2022
334 afișări
Când se întoarce, totuși, Elena Udrea la București? Deocamdată, mai rămâne în arest la bulgari
Când se întoarce, totuși, Elena Udrea la București? Deocamdată, mai rămâne în arest la bulgari | Sursa foto: Elena Udrea, Facebook

Extrădarea Elenei Udrea, care a fugit din țară în ziua în care a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare, dar a fost prinsă, câteva ore mai târziu, la Kulata, este o procedură de care se ocupă  Parchetul Tribunalului București și Interpolul.

Cazul Udrea – procedurile pentru extrădare

Joi seara, Parchetul a transmis către Interpol mandatul european de arestare pe numele Elenei Udrea. De la acel moment, este un termen de 72 de ore în care instanța din Bulgaria trebuie să ia o decizie. Judecătorii bulgari pot decide să încuviințeze mandatul de arestare pe numele Elenei Udrea, moment din care poate fi adusă în țară.

După o eventuală astfel de decizie a judecătorilor bulgari, autoritățile din cele două țări (România și Bulgaria) stabilesc momentul în care Elena Udrea va fi predată.  

Elena Udrea mai rămâne în arest la bulgari câteva zile

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că instituția pe care o conduce nu e implicată în procedură, dar că poate oferi sprijin, la cerere:

Este în atribuţia noastră să sprijinim acest proces la cerere. Deci, dacă Tribunalul Bucureşti sau instanţa bulgară ne solicită sprijin cu furnizare de documente, aşa scrie procedura, atunci se implică şi Ministerul Justiţiei, fiind vorba de un mandat european de arestare. Deocamdată, ea este în custodia autorităţilor bulgare şi va fi prezentată instanţei. 

Elena Udrea, fostă șefă a cancelariei prezidențiale (în primul mandat al lui Traian Băsescu), fost ministru Turismului și fost ministru al Dezvoltării, a fost dată ieri în urmărire internațională. 

6 ani de închisoare pentru luare de mită și abuz în serviciu

Poliția Română a anunțat că Udrea e pe lista persoanelor urmărite după ce polițiștii nu a găsit-o acasă, la vila ei din Corbeanca, unde s-au dus ieri după-amiază, să pună în executare sentința Înaltei Curți în dosarul “Gala Bute”. 

Împotriva numitei Udrea Elena-Gabriela a fost emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 44 din 05.06.2018 de către Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală, fiind condamnată la 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu.

Când se întoarce, totuși, Elena Udrea la București? Deocamdată, mai rămâne în arest la bulgari
Sursa foto: Poliția Română

Ulterior, Poliția Română  dat-o în urmărire internațională, iar pe numele Elenei Udrea a fost emis un mandat european de arestare:

Elena Udrea a fugit din țară joi dimineață, pe la Vama Giurgiu. Seara, a fost prinsă în Bulgaria. Undeva între aceste două momente a venit sentința Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a condamnat-o definitiv la șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute

Cookies