Când se interzic centralele de apartament? Ministrul Mediului a oferit explicații

11 ian. 2022
237 Afișari
Când se interzic centralele de apartament? Ministrul Mediului a oferit explicații
Când se interzic centralele de apartament? Ministrul Mediului a oferit explicații

Propunerea făcută de Ministerul Mediului pentru interzicerea centralelor termice individuale în blocurile NOI urmează să fie analizată de coaliția de guvernare luna aceasta. Aceasta va fi analizată, iar apoi reglementarea va fi transpusă în lege (ori în Parlament, ori prin ordonanță de urgență). Tanczos Barna spune că interdicția nu o să apară „pe azi, pe mâine”.

Când se interzic centralele de apartament? Ministrul Mediului a oferit explicații. Acest proiect a fost anunțat la sfârșitul anului 2021.

Când se interzic centralele de apartament?

Tanczos Barna a declarat că Ministerul Mediului va propune coaliției de guvernare o reglementare nouă, în luna ianuarie: interzicerea centralelor individuale de apartament în blocurile noi. Această interdicție nu o să apară de pe-o zi, pe alta, dar cel mai probabil se va întâmpla până la jumătatea anului 2022.

Dacă această reglementare va fi proiect de lege, va trebui să treacă de Parlamentul României, iar dacă va fi ordonanță de urgență, o să apară puțin mai devreme. Ministrul Mediului îi asigură pe români că nu se vor face intervenții pentru centralele care au deja autorizații.

Pentru cine va fi noua reglementare

Această reglementare nu este adoptată încă, iar persoanele care-și construiesc o casă nouă sau un bloc și pentru care au primit autorizație (persoanele care au depus deja documentele, care au certificat de urbanism și care au proiectul aprobat), își pot monta centrale termice individuale pe gaz, spune Tanczos Barna, potrivit Digi24.ro.

Ministrul Mediului a declarat că această reglementare nu se va aplica centralelor care sunt deja instalate în apartamente (indiferent că sunt blocuri vechi sau noi), ci se va aplica pentru viitoarele proiecte imobiliare.

În ceea ce privește construirea caselor, oamenii își vor putea instala în continuare centrale termice individuale (fie că sunt pe gaz, pe lemne sau sunt electrice).

Dacă vecinii din bloc au centrale, eu mă mai pot debranșa?

Dacă într-un bloc vechi există o rețea de gaz ce poate fi individualizată, iar vecinii au deja centrale, oare eu îmi mai pot monta centrală pe gaz?

Ministrul Mediului spune că se poate face acest lucru, deoarece este greu să fie introduse restricții. De asemenea, Tanczos Barna spune că normal pentru români ar fi ca administrațiile locale să ofere servicii atât de bune încât cetățenii să nu apeleze la centralele termice individuale. Bucureștiul, clar, nu se încadrează aici.

„Nu trece zi să nu aud că în Sectorul X, Y este frig în casă, că nu se poate trăi, că nu se poate locui în felul acesta. Este o problemă uriașă în București”, recunoaște Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a subliniat că nu-și propune ca această interdicție să fie aplicată și pentru blocurile vechi.