ARHIVA B365

Când scapă românii de vize pentru Canada

Surse guvernamentale afirmă că autoritaţile canadiene au informat deja autorităţile române despre intenţia de ridicare a vizelor pentru cetăţenii români.

Această intenţie a fost exprimată încă din vară după vizita premierului Dacian Cioloş la Ottawa, care de altfel a şi iniţiat discuţiile privitoare de ridicarea vizelor cu premierul Justin Trudeau. Decizia luată de canadieni şi datele pe care le-a comunicat Guvernul bulgar au fost, de altfel, propuse şi României, în cadrul unei convorbiri telefonice avută ieri (joi – n.r.) între premierul român şi Justin Trudeau, înainte ca premierul Canadei să comunice cu guvernul de la Sofia”, au declarat surse din interiorul Executivului de la Bucureşti.

Potrivit acestora, România are însă aşteptari mai mari, în sensul obţinerii unei date ferme în 2017.

Negocierea, din punctul de vedere al părţii române, nu s-a terminat încă, fiind în desfăşurare discuţii care privesc momentul şi calendarul complet al eliminării vizelor pentru români”, au mai adăugat sursele.

Bulgaria a primit însă deja această ofertă în mod oficial, arată Reuters. Bulgarii care călătoresc în scop de afaceri, cei care au mai intrat în Canada şi cei care au viză de SUA vor putea intra liber în Canada din mai 2017, urmând ca negocierile să ridice total vizele pentru bulgari până la finalul anului viitor.

„Guvernul canadian va face eforturi pentru ca toţi ceilalţi bulgari să poată călători fără vize până la finalul anului 2017″, arată un comunicat de presă al guvernului canadian.

Atât România, cât şi Bulgaria negociază ridicarea vizelor cu Canada, condiţionând negocierile de acceptarea Canadei în acordul privind liberul schimb cu UE.

Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit în septembrie la New York cu omologul său canadian, Justin Trudeau, cei doi apreciind că există perspective bune pentru ridicarea vizelor pentru românii care merg în Canada într-un viitor apropiat.

”Cei doi premieri au discutat despre liberalizarea vizelor pentru cetăţenii români, constatând că există perspective bune pentru ridicarea vizelor într-un viitor apropiat. De asemenea, au discutat şi despre contribuţia Canadei la operaţionalizarea deciziilor luate la summitul de la Varşovia cu privire la flancul estic al NATO de la Marea Neagră”, declara purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button