BAZAR

Când s-a făcut prima sticlă de Coca-Cola în România

În comunism, Ion Stamanichi a fost, vreme de 10 ani, director general la întreprinderea care producea sucurile Cico, Brifcor, Quik Cola, Socată, apa tonică Sintonic şi altele. În 1984 a intrat în legătură cu un reprezentant american al companiei Coca-Cola.

Prima sticlă de Coca-Cola s-a produs în România la 13 noiembrie 1991. „Am muncit 48 de ore non-stop până am reuşit s-o producem. În prima etapă, acopeream 5% din cerere. Abia în 1995 am reşit să acoperim cererea”, a povestit fostul şef al Coca-Cola România, Ion Stamanichi. 

Ion Iliescu (stânga) şi Ion Stamanichi (dreapta) la inaugurarea primei fabrici Coca-Cola din România

Conform sursei citate, Fanta şi Sprite au apărut la noi la doi ani după inaugurarea primei fabrici, cu mari eforturi din partea conducerii societăţii. 

„Aveam salariu de director. Aveam maşină Daewoo, ca toţi directori din Coca-Cola România. Dar până în 1993 am dormit câte trei ore pe noapte, apoi am făcut accident cerebral. În 95 am făcut primul atac de gută. Mai zic? Chiar şi aşa, aş lua-o de la capăt la fel. Mi-am realizat un vis”, susţine Stamanichi. 

Prima fabrică Coca-Cola din România a început cu 300 de angajaţi de la producătorul de sucuri Cico. „Am luat de la Cico la Coca-Cola vreo 300 de oameni. În prima zi de muncă la Coca-Cola le-am spus că nu mai merge ca înainte: cine fură şi cine vine băut la serviciu va fi dat afară. La Coca-Cola aveau salariu de patru ori mai mare decât înainte. Aveau uniforme, aveau condiţii de muncă mai bune. Copiii lor beneficiau de raţii de Coca-Cola şi alte băuturi săptămânal. Raţia era o navetă pe săptămână, pentru copii”, povesteşte fostul şef al fabricii. 

„Asta e cea mai mare realizare a mea. Sunt sute de manageri în toată lumea care au lucrat cu noi. Am făcut o şcoală de management. În 1992 am decis să ajutăm magazinele private care se deschid şi să livrăm în primul rând acelor magazine pentru ca să le facem să crească. Sunt sute de comercianţi care-şi datorează dezvoltarea faptului că au vândut cartofi şi Coca-Cola. Atât aveau: cartofi şi Coca-Cola. Despre asta vorbesc. Am produs salturi pentru tot felul de industrii: pentru fabricanţii de sticlă, de navete, de etichete. Toţi ăştia au avut un salt datorită Coca-Cola. A fost o emancipare. Şi pentru oamenii simpli a fost. Înainte mergeau să bea o ţuică sau o bere la bar. Acum merg să bea un suc sau o apă minerală”, a explicat Ion Stamanichi care a adăugat că apariţia sucurilor naturale se datorează tot Coca-Cola. „Şi sucul ăsta natural nu exista, dar a apărut datorită concurenţei pe care am creat-o noi”, a mai spus fostul şef al Coca-Cola. 

Sursa: Adevărul


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button