Când primarul nu-i acasă, Firea cam joacă pe masă. Fostul edil a ieșit la atac în timp ce Nicușor Dan e în concediu

06 aug. 2021
219 Afișari
Când primarul nu-i acasă, Firea cam joacă pe masă. Fostul edil a ieșit la atac în timp ce Nicușor Dan e în concediu
Când primarul nu-i acasă, Firea cam joacă pe masă. Fostul edil a ieșit la atac în timp ce Nicușor Dan e în concediu sursa foto: FB Gabriela Firea

Când primarul nu-i acasă, Firea cam joacă pe masă. Fostul edil a ieșit la atac în timp ce Nicușor Dan e în concediu și i-a adus tot felul de acuzații, pornind de la faptul că ar fi plecat cu documente oficiale din Primărie în concediu, până la faptul că ar fi umflat prețul autobuzelor electrice cu aproape 200.000 de euro. Între timp, Nicușor Dan și-a delegat atribuțiile până pe 22 august și a plecat la mare la Olimp.

Gabriela Firea, fost primar general al Bucureștiului, a venit zilele acestea cu o serie de acuzații grave pentru Nicușor Dan, în timp ce acesta se află în concediu la Olimp alături de familie. Fostul edil spune că actualul primar ar fi plecat la mare cu tot cu documente originale din primărie, lucru care este interzis de lege.

Acuzații grave aduse de Firea lui Nicușor Dan

Firea spune că Dan ar fi luat documentele din PMB „sub pretextul studiului”.

„Nu ai voie sa scoti din institutie documente publice in original, este ilegal. Trebuie sa le studiezi la locul de mucan, semnezi sau nu semnezi”, a explicat Firea aseară la Antena 3.

Firea mai spune că prețul autobuzelor electrice a fost umflat

Astăzi, Gabriela Firea a continuat atacurile explicând că nimeni nu pare deranjat sau scandalizat de faptul că Nicuşor Dan a crescut valoarea de licitație la 740.000 de euro pentru un autobuz electric, lung de 12 metri, în timp ce în mandatul ei stabilise suma de 570.000 de euro cu specialiștii BERD.

„Noul primar din Bucureşti vrea să plătească aproape 740.000 de euro pentru un autobuz electric, lung de 12 metri! Nimeni nu pare deranjat! Sau scandalizat! Ministerul Dezvoltării tocmai a cumpărat 56 de autobuze electrice, lungi de 18 METRI, cu aproape 750.000 de euro bucata, produse în Turcia, dar nimeni nu mai ţipă! Da, din Turcia! Nu din Germania, Austria,  Franţa etc! La Timişoara şi Braşov acum sunt primari de la USR+ şi totul e bine… Oare aşa va fi şi la Bucureşti? Oricum, în viziunea noului primarului general un autobuz MAI SCURT cu 6 metri trebuie să fie MAI IEFTIN CU DOAR 10.000 de euro”, a scris Gabriela Firea, vineri pe Facebook într-o postare.

Un autobuz electric costa 570.000 de euro pe vremea lui Firea, dar licitațiile nu i-au ieșit totuși la prețul ăsta

Fostul primar a mai atras atenția cu privire la încercarea de a cumpăra 100 de autobuze electrice pentru 14 trasee din Bucureşti, oferta fiind aproximativ 570.000 euro, încă din 2018. Totuși, cum spunea și Nicușor Dan în ședința CGMB, lucrurile nu au mers și nimeni nu a câștigat vreo licitație.

„În mandatul meu, s-a încercat de două ori achiziţia a 100 de autobuze electrice pentru 14 trasee din Capitală.  S-au prezentat ofertanţi din Turcia, China, Germania şi România. Ofertele fie nu au respectat caietul de sarcini, fie preţul a fost mult peste valoare estimată.  Noi ofeream aproape 570.000 de euro pentru un astfel de autobuz, preţ stabilit printr-un studiu de oportunitate făcut cu specialişti BERD.

Ştiţi cât a plătit în 2019 Municipiul Cluj-Napoca pentru un autobuz electric de 12 metri? Puţin peste 570.000 de euro!  Da, pentru celebrele autobuze mov. E totul public şi verificabil! În doar trei ani, autobuzele electrice de pe piaţă s-au scumpit cu 180.000 de euro? Se scumpesc şi acestea din pix şi vorbe, aşa cum este intenţia şi cu tramvaiele produse la Arad?”, mai atacă fostul primar care mai spune că în prezent sunt făcute achiziţii mai scumpe la Primăria Capitalei, comparativ cu mandatul ei, însă nimeni nu se sesizează.

„Acum, nu doar că se cumpără mai scump, dar se şi scot de pe traseu autobuze, atât din Bucureşti, cât şi din Ilfov, astfel încât călătorii circulă mai greu, stau mai mult în staţii, şi suportă aglomeraţie.  Din rău în mai rău, asta aduc primarii şi consilierii USR şi PNL în Bucureşti!”, a mai transmis Gabriela Firea.

Nicușor Dan și-a delegat atribuțiile, dar a participat la ședința CGMB prin videoconferință

Primarul Nicușor Dan se află de câteva zile în vacanță, chiar de luni, însă a participat prin intermediul unei aplicații la ședința Consiliului General al Municipiului București din 2 august, vorbind chiar de mărirea prețului pentru licitațiile de autobuze electrice, fiind vorba de patru proiecte pentru achiziţia a nu mai puțin de 100 de astfel de vehicule din fonduri europene.

Edilul și-a delegat atribuțiile pentru perioada 2 – 20 august

Încă de la final de iulie, Nicușor Dan și-a delegat atribuțiile către Diana Pungă, administratorul public al Capitalei, între datele 2 – 20 august pentru domenii precum resurse umane, investiţii, achiziţii, cultură, ordine publică, eproiecte cu finanţare externă, precum şi coordonarea activităţii de resurse umane a Administraţiei Străzilor Bucureşti.

În același timp, o altă parte din atrubuții a fost delegată către Emanuela Jugureanu, director general la Direcţia Generală Economică. Totuși, în caz de urgență, primarul spune că se poate ocupa de probleme de la distanță.

Primele imagini cu Nicușor Dan în concediu. Pe unde se plimbă primarul Capitalei în aceste zile (FOTO)
Primele imagini cu Nicușor Dan în concediu. Pe unde se plimbă primarul Capitalei în aceste zile (FOTO).
Sursa foto: Antena 3