BAZAR

Când pică SOLSTIŢIUL DE IARNĂ în următorii ani, până în 2020

SOLSTITIUL DE IARNA. Astronomia spune ca SOLSTITIUL se intampla de doua ori pe an – solstitiul de vara si SOLSTITIUL DE IARNA. In aceste momente, planul determinat de centrul Soarelui si de axa de rotatie a Pamantului este perpendicular pe planul orbitei planetei Terra.

Atunci cand are loc SOLSTITIUL DE IARNA, unghiul facut de razele Soarelui cu orizontul, la amiaza, este cel mai mic. In cazul solutitului de vara se intampla exact invers – unghiul este cel mai mare. Acest unghi variaza pe parcursul anului, pentru ca axa de rotatie a Pamantului nu este perpendiculara pe orbita lui.

In data de 21 – cel mai adesea – sau 22 iunie are loc solstitiul de vara. In aceasta zi, intervalul diurn are durata maxima, din ziua urmatoare incepand sa scada.

Simultan cu solstitul de vara, in emisfera sudica are loc SOLSTITIUL DE IARNA – atunci cand internalul diurn este minim.

SOLSTITIUL DE IARNA 2014. In data de 21 sau 22 decembrie, are loc fenomenul invers. In emisfera nordina se petrece SOLSTITIUL DE IARNA, iar in cea sudica solstitiul de vara.

In zona ecuatoriala, solstitiile nu sunt nici de vara, nici de iarna. Insa atunci cand in emisfera nordica are loc solstitiul de vara, miscarea aparenta a Soarelui vazut la Ecuator are traiectoria cea mai nordica. In oglinda, cand are loc solstitiul de vara in emisfera sudica, traiectoria Soarelui atinge extrema sudica.

Denumirea de SOLSTITIU vine din latina – „solstitium” – unde „sol” inseamna „soare”, iar „sistere” este verbul „a sista”, „a opri”.

Fenomenul a primit acest nume pentru ca, spre deosebire de celelalte zile din an, cand unghiul Soarelui la trecerea meridianului se schimba semnificativ de la o zi la alta, la solstitii acesta este stationar, din cauza inversarii sensului de variatie.

SOLSTITIUL DE IARNA. Urmatoarele date cand vom avea SOLSTITIU DE IARNA:

2015 – 22 decembrie

2016 – 21 decembrie

2017 – 21 decembrie

2018 – 22 decembrie

2019 – 22 decembrie

2020 – 21 decembrie


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button