„Când intersecția e blocată, stai pe loc, chiar dacă ai verde!” Imaginea care ilustrează perfect o cauză a traficului infernal din București, mai ales la ore de vârf

11 oct. 2023
477 afișări
"Când intersecția e blocată, stai pe loc, chiar dacă ai verde!" Imaginea care ilustrează perfect o cauză a traficului infernal din București, mai ales la ore de vârf | Sursa foto: Infotrafic București și Ilfov/Facebook

Domnul care a publicat în comunitatea Infotrafic București și Ilfov acest sfânt apel – „Stai pe loc când intersecția e blocată, chiar dacă ai verde” – este, de astăzi, un fel de idol rutier în redacția B365.ro. Un apel ferm și clar, însoțit de această foarte grăitoare imagine, una care arată perfect ce se întâmplă când toată lumea se repede în intersecția blocată, că „ce, am verdee, claxooon, zboarăă din calea mea!”.

Domnul acesta este, explicabil (dacă ne întrebați pe noi) și plin de năduf:

Atunci când ai intersecția blocată, chiar dacă ai verde, rămâi pe loc! Nu intri să rămâi și tu acolo să-i blochezi pe ceilalți! Asta pentru cei care au luat permisele pe brânză în coajă de copac

Traficul infernal din București și cauzele lui principale

Fără îndoială, principala cauză a traficului infernal de la noi din oraș se poate sintetiza astfel: nr-au rămas mici și puține străzile și bulevardele, la cât  de mult ni s-au înmulțit mașinile.

Sunt extraordinar de multe mașini în București și zona metropolitană (Ilfov, în principal), unde numărul celor înregistrate se apropie de 2 milioane. Lor li se adaugă numeroasele mașini în tranzit zilnic și firesc pentru o capitală,

Apoi, dinamica din traficul aglomerat, practic, la orice oră mai nou are, și ea, o explicație: în ultimii ani, tot mai mulți bucureșteni au fugit de hărmălaia orașului și s-au mutat în apropiere de București, dar locurile joburile și școlile copiilor au rămas tot în București.

Și acesta este un lucru în mare măsură explicabil: noile zone rezidențiale (încă foarte „tinere”) nu au, încă, structura socială  de care oamenii au nevoie sau cu care pur și simplu s-au obișnuit; instituții de învățământ, firme/joburi, restaurante, teatre, cinematografe… Pe unele n-au cum să le aibă niciodată, pentru cp tot ce înseamnă „cultură urbană/timp liber urban” rămâne, evident, în București.

Dar, dincolo de aceste fapte măsurabile, mai există ceva relevant pentru traficul infernal din București: comportamentul unor (multor?) șoferi.

„Când intersecția este deja blocată, stai pe loc, chiar dacă ai verde!”. Mno…

Pe vremuri, la școala de șoferi învățai această sfântă lecție: e blocată intersecția, mai stai o tură, chiar dacă ai verde, n-are rost să contribui și tu la haos. Și nu e vorba doar de logică și bun simț, ci și de Cod Rutier, care zice foarte clar:

Este interzisă pătrunderea într-o intersecție, dacă prin aceasta se produce blocarea circulației în interiorul intersecției. Blocarea în acest mod a unei intersecții dirijată prin semafoare constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută la clasa a patra de sancțiuni și cu aplicarea a 6 puncte de penalizare.

Dar, în multele mari intersecții din București, mai cu seamă seara, când toată lumea e probabil obosită și cu nervii țăndări, că atunci e concurs de repezit în intersecția plină ochi în milisecunda în care capeți verde.

Și asta e doar o parte a problemei. Cealaltă e că, dacă te pune sfântu’ să stai pe loc, în spiritul codului rutier și-al logicii, îmediat se năpustește asupra ta cel puțin un cor de claxoane furibunde. Ba s-au trăit situații în care un nervos din spatele celui care, regulamentar, nu pornește la verde, că intersecția e deja blocată, se dă jos de la volan și dă cu pumnii și picioarele.

probabil că viețile noastre la semafoare, în intersecții și, în general, ăîn traficul infernal din București ar fi măcar o idee mai simple dacă am respecta această regulă simplă rău de tot: „Când intersecția e blocată, stai pe loc, chiar dacă ai verde!”.

Ce s-a mai întâmplat în București în ultimele ore:

 

 

Cookies