Cum sa flirtezi religios pe Internet. Ortodocşii români şi-au făcut site de matrimoniale

de:
23 aug. 2012
0 Afișari
Cum sa flirtezi religios pe Internet. Ortodocşii români şi-au făcut site de matrimoniale

Tentaţia Internetului a acaparat din ce în ce mai mult credincioşii. Prezenţa religiei în mediul online se face simţită în feluri din ce în ce mai neobişnuite. De la plata pomelnicelor doar printr-un click, fără a te deplasa la biserică, la înmormântări online şi până la matrimoniale creştine, toate îi fac pe tradiţionaliştii în ale religiei şi chiar pe mai-marii Patriarhiei Române să privească cu sceptismul evoluţia relaţiei Internet-religie.

Flirtează religios pe site-ul de matrimoniale al creştinilor

„Doresc să întemeiez o familie creştin ortodoxă”. Acesta este mesajul cu care eşti întâmpinat când intri pe site-ul www.cetatea-crestina.org. Acest site este dedicat „creştinilor ortodocşi în vederea căsătoriei”. Pentru a-ţi găsi perechea de aceeaşi orientare religioasă, căile tradiţionale au devenit demodate. Ce rost are să te duci la Biserică, pe la facultăţi de teologie ori la reuniuni de acest gen când poţi accesa un site unde persoana cu care vei trăi în spirit creştin va apărea pe ecran. „Am dat search după bărbat creştin şi am ajuns aici”, declară o doamnă care ne confirmă faptul că internetul începe să fie un mijloc de căutare a partenerului, în vogă chiar şi pentru credincioşii înfocaţi.

Administratorii site-ului se apără în faţa scepticilor care consideră că un site de matrimoniale pentru credincioşi nu are cum să fie în concordanţă cu religia. „Unii poate au impresia că pe acest site poţi găsi doar nişte călugăriţe dornice de aventuri, dar nu este aşa”, spun aceştia. Deci, aviz doritorilor, paleta este mult mai largă.

Primul pas este să completezi un formular de înscriere în care să mărturiseşti cât se poate de sincer că eşti creştin-ortodox, de câte ori te duci la biserică ori te spovedeşti, dacă asculţi sau nu manele, părerea despre ecumenism, să te auto-promovezi printr-o caracterizare şi să ajuţi ceretarea de piaţa completând aşteptările tale de la site. Pentru a putea apăsa butonul TRIMITE, trebuie să scrii „Rugăciunea lui Iisus”. Dacă îţi vei fi făcut „o prezentare detaliată şi în duh creştin”, vei putea intra în contact cu potenţialii tăi parteneri de viaţă. Iar dacă eşti timid şi nu eşti obişnuit să-ţi faci auto-portretul, credincioşii care adminstrează site-ul te sfătuiesc să depui un efort, pentru a atrage atenţia potenţialilor parteneri.

Sunt 2501 de creştini care-şi caută partenerii pe cetatea-creştină, dintre care 1223 bărbaţi şi 1278 femei.

„AUTO-CARACTERIZARE: serios, singur, calm, liniştit, sufletist, nefumător, cu frică de Dumnezeu şi un romantic incurabil CE SPERAŢI SĂ GĂSIŢI PE ACEST SITE: aş dori să cunosc o femeie liniştita si credincioasă, romantică, care să-şi dorească cu adevarat să-şi intemeieze o familie bazată pe temeiurile creştin-ortodox (poate să fie chiar şi cu un copil cu vârsta până în 2 ani)”– aşa arată o prezentare a unuia dintre membrii site-ului.

Deşi pe site nu sunt încurajate căsătoriile interconfesionale, diversitatea culturală nefiind pe placul Domnului – „neavând aceeaşi credinţă, aceeaşi limbă şi aceleaşi obiceiuri şi tradiţii culturale şi de familie, în mod firesc, aceste cupluri au un mod deosebit de viaţă, care diferă de cel obişnuit sau tradiţional, cu efecte negative asupra celor doi soţi. Oricum, latura religioasă este cea afectată poate cel mai mult”, spun adminstratorii site-ului -, persoanele divorţate ori cei care au copii din alte căsătorii sunt primite cu braţele deschise pe site (Autocaracterizare: divortat, un copil. CE SPERATI SA GASITI PE ACEST SITE: O partenera de viata– aşa se descrie unul dintre membri).

Cu toate acestea, mulţi dintre cei de pe site caută partenere care să nu se fi bucurat de plăcerile lumeşti: ” Eu cer doar o soţie fecioară. Dumnezeu să ne ajute şi să ne miluiască cu darul cel mai de preţ din viaţa aceasta şi cealaltă: iubirea întru Hristos. Îţi făgăduiesc multe bucurii duhovniceşti„, asta promite un membru pe nume Gabriel.

Altul are convingerea că „fetele nu mai sunt aşa cum erau ele odată” şi invită toate domniţele care consideră că-i pot schimba părerea să-l contacteze: „Caut pe cineva care să-mi alunge singurătatea, sunt un băiat serios, sincer, ambiţios, amuzant şi sentimental, nu fumez şi nu consum alcool. Nu frecventez cluburi, prefer plimbările şi locurile relaxante. Doresc să cunosc o fata din Bucureşti sau din provincie, o fata serioasă, sinceră, liniştită şi iubitoare, pentru o relaţie de durată. Simt că nu mai există fete cum erau odată, dar daca tu crezi că ai putea să mă faci să îmi schimb părerea, te invit să mă contactezi…”

După fiecare mesaj pe care-l dai îţi apare notificarea „Mesajul a fost trimis cu bine, Doamne ajută!”, iar expresii de genul „Cu voia Domnului” sunt omniprezente pe site.

Ce se ascunde în spatele prezentărilor în spirit creştin

Totuşi, nu toţi dintre cei înscrişi aici caută un partener credincios. Dintre persoanele cu care am interacţionat pe site, niciunul nu părea a pune prea mult accent pe credinţă. Ba mai mult, unii dintre ei pot fi catalogaţi în orice fel, doar bine-intenţionaţi sau cu frică de Dumnezeu, nu.

Unul dintre cei înscrişi m-a adăugat în lista lui de prieteni. Poza pe care o avea la avatar, însă, putea şoca pe oricine, să nu mai vorbim despre credincioasele pudice. Lăudându-se cu poze porno şi folosind un limbaj vulgar, băiatul intrase aici pentru a le încerca membrelor credinţa. „Sunteţi voi credincioase..Sigur că da. Până acum toate femeile de pe site au continuat să-mi vorbească şi când au văzut că nu am intenţii ortodoxe”, mă asigură acesta. 

” Nu trebuie neapărat să fii credincioasă…Mie-mi plac fetele libertine şi frumoase. Am intrat aici aşa, de curiozitate…să văd ce fete sunt…nu caut eu credincioase…”, spune alex1985, un membru de pe site. 

Un alt membru(angel) insistă să primească o poză. Îi spun că aş vrea, întâi, să ne descoperim „frumuseţea spirituală”. Răspunsul nu a fost tocmai cel mai mai ortodox: el pune mare preţ pe aspectul fizic şi nu vrea să continuăm discuţia dacă nu-i ofer poza cerută.

Pe alţii i-am întrebat ce aşteptări au de la persoana cu care vor să înceapă o relaţie. Nu puţini sunt membrii care acceptă o iubită cu un trecut şi cu apucături nu tocmai ortodoxe.

Secţiunea RECOMANDĂRI a site-ului seamănă cu un „ghid de agăţat „, varianta religioasă. „Nu sta şi aştepta să fii contactat. Prezentările de genul ‘dacă vreţi să aflaţi mai multe despre mine contactaţi-mă’ nu inspiră pe nimeni. Depaseşte-ţi timiditatea şi iniţiază discuţii. Alege îndeosebi pe cei din sectia ‘Profile asemenea’. Când scrii cuiva adaugă detalii despre tine care nu sunt menţionate în profilul tau”, „Evită generalităţi de genul ‘sunt creştin şi doresc o soţie cu frică de Dumnezeu'”, „Descrie-te în detaliu”, „Nu renunţa. Unele persoane care au suferit o decepţie sau nu primesc mesaje, ori nu li se raspunde, se supără şi îşi şterg profilul. E o greşeală. Atitudinea ‘m-am supărat şi plec’ nu-şi are rostul”, „Încearcă să zâmbeşti când scrii. Se simte la citit. Oricine ar prefera un partener cu o atitudine ceva mai joviala, decât unul încruntat şi sever” sunt doar câteva dintre sfaturile care-ţi cresc şansele de a-ţi întâlni perechea. 

Matrimonialele creştine au şi o limită de persoane pe care poţi să le abordezi într-o zi. Nu-ţi este permis să conversezi cu mai mult de 10 pretendenţi. 

Serviciile site-ului sunt gratuite şi exclusiviste, asigură adminstratorii acestuia, iar criteriile de cautare sunt diferite de cele la care se aşteaptă majoritatea: „considerăm că diplomele, averea sau pasiunile mărunte de zi cu zi sunt  puţin importante.” 

Matrimonialele creştine, respinse de Biserica Ortodoxă

 Biserica nu aprobă, sub nicio formă, site-urile de matrimoniale creştine. „Niciunul dintre aceste site-uri nu are legătură cu Biserica. Nu suntem de acord cu ele şi nu este deloc în regulă apariţia lor. Noi am avertizat de multe ori că există acest pericol al Internetului. Mai atragem încă o dată atenţia credincioşilor să-l folosească cu discernământ“, declară purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica, pentru B365.ro.

 

 

 

Cookies