Când frica devine putere. Filmul “Apropierea” se vede asta seară pe pajiștea din Herăstrau, la Roaba de Cultură din București

08 aug. 2023
144 afișări
Când frica devine putere. Filmul “Apropierea” se vede asta seară pe pajiștea din Herăstrau, la Roaba de Cultură din București
Când frica devine putere. Filmul “Apropierea” se vede asta seară pe pajiștea din Herăstrau, la Roaba de Cultură din București

Marți, 8 august, de ora 21:00 Roaba de Cultură ne oferă un nou film din seria KineDok, proiect minunat pentru cinefili, care aduce documentare creative în spații alternative. “Apropierea” va fi proiectat la Roaba de Cultură din Herăstrău, iar intrarea este liberă.

“Apropierea” va fi proiectat la Roaba de Cultură din Herăstrău, iar intrarea este liberă.

Camera o urmărește aproape neîncetat pe Andrea, actriță, mamă a doi copii și oaia neagră a sătucului transilvănean în care trăiește”

Iată plotul documentarului. Filmul lui Botond Püsök își asumă din plecare o sarcină dificilă: aceea de a se insera într-un nucleu familial consumat de vinovății și traume și care, oricât de închegat ar părea, poate imploza în orice moment. Camera o urmărește aproape neîncetat pe Andrea, actriță, mamă a doi copii și oaia neagră a sătucului transilvănean în care trăiește. Curând aflăm motivul acestei ostilități: comunitatea face front comun în favoarea fostului partener al Andreei, fiul preotului local, aflat la închisoare pentru abuzul fiicei ei din căsătoria precedentă. Când bărbatului i se scurtează pedeapsa, acesta încearcă să-și contacteze fiul, născut după evenimente și care locuiește cu mama și sora lui vitregă.

Cu frică și furie, o mamă își apară familia

Meritul principal al filmului este de a ne face vizibile, chiar palpabile, frica și furia Andreei, deruta care o cuprinde în fața microcosmului ostil al satului, unde oamenii o acuză de fabricația întregii povești, și a unui sistem de justiție orb, inconștient și insensibil, ce ia în considerare pretențiile unui tată infam asupra fiului său, dar și resursele nebănuite pe care le dibuie în ea însăși pentru a-și apăra familia.

KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.

Apropierea” este al patrulea film dintr-o serie de patru, care rulează la Roaba de Cultură în fiecare Marți, de la ora 21:00. Organizator local: Roaba de Cultura. Organizator național: Asociația One World Romania

Parteneri: Institute of Documentary Film (Republica Cehă), Filmtopia (Slovacia), Anthropolis (Ungaria), ReStart (Croația), Chai Khana (Georgia). Cu sprijinul: Creative Europe – MEDIA Programme of the European Union, Centrul Național al Cinematografiei.

Cookies