În cazul locuințelor noi, construcția acoperișului este dictată de plan și de restul factorilor: casa trebuie să fie ridicată, iar structura acoperișului să fie realizată. Astfel că lucrările pentru construcția acoperișului variază în funcție de stadiul lucrării.
Toamna se numără acoperișurile
În mod frecvent, oamenii așteaptă să treacă iarna pentru a începe construcția unei case. Avand în vedere ca în multe zile din vară nu se poate lucra în exterior, din cauza condițiilor improprii (caniculă, soare puternic), finalizarea acoperișului se face, de regulă, toamna. Sunt însă cazuri în care această etapă este lăsată pentru primăvară, ceea ce este la fel de indicat.
În această etapă, cel mai bine este să se apeleze la specialiști în montaj acoperișuri în București sau din țară. Firmele specializate și cu o bogată experiență pe piață oferă o mulțime de variante de acoperiș, astfel încât oamenii să le aleagă pe cele potrivite în cazul lor: țiglă metalică, șindrilă bituminoasă, tablă cutată, țiglă ceramică, tablă fălțuită, dar și toate elementele și accesoriile de care este nevoie.
În ce condiții se fac lucrările de construcții ale acoperișurilor
După cum s-a precizat, de regulă construcția acoperișurilor se face toamna sau primăvara, dar sunt și anumite modele care pot fi montate inclusiv la începutul iernii, cum ar fi țigla metalică sau tabla fălțuită.
Ca o regulă generală, este contraindicat să se construiască acoperișuri în timpul verii, pentru că soarele puternic și temperaturile extreme pot afecta sănătatea muncitorilor. Tot pentru a proteja sănătatea oamenilor care se ocupă de lucrări se recomandă să fie evitate zilele în care condițiile meteo sunt potrivnice: vânt puternic, ploi, etc.
Temperaturile și condițiile de lucru trebuie să fie unele optime, pentru ca muncitorii să-și poată desfășura activitatea. Aceeași regulă se aplică și în cazul structurii acoperișului, nu doar în cel al învelitorii. Vremea trebuie să fie de asemenea una prielnică, având în vedere că ploaia afectează căpriorii și șipcile, iar vântul va pune probleme atunci când este montată folia anticondens.
Când se repară sau se înlocuiește un acoperiș?
În cazul acoperișurilor vechi, care necesită reparații sau chiar înlocuirea, un moment bun pentru aceste lucrări ar fi vara. De multe ori, o problemă la acoperiș, cum ar fi uzura sau o gaură, nu este sesizată decât după mult timp, astfel că se recomandă verificarea periodică a acestuia, mai ales după încheierea sezonului rece sau după ce a trecut o furtună puternică.
Vor fi verificate următoarele: eventualele scurgeri, țigle sparte, deformate sau lipsă sau mucegai pe tavan. Din nou, cel mai indicat este să fie contactați specialiștii în reparații acoperișuri, dacă se constată că sunt probleme. Beneficiind de experiența necesară, dar și de instrumentele adecvate, meseriașii vor putea remedia problema în scurt timp, fără a exista riscul ca aceasta să reapară.
În concluzie, unul dintre cele mai indicate momente pentru construirea unui acoperiș este începutul toamnei, pentru că acest anotimp aduce temperaturi optime pentru lucratul în aer liber, iar cantitatea de precipitații este mai mică. Mulți oameni preferă însă și primăvara pentru a începe construcția acoperișului.