ESENTIAL

Când dispar ţigările cu AROME de pe piaţă

Potrivit actului normativ, nici țigările mentolate nu mai au o soartă lungă. Acestea vor mai putea fi comercializate până în 2019.

Dacă va fi votată în plen, legea va intra în vigoare în 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

„În momentul în care va intra în vigoare legea, adică la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, trebuie să dispară de pe piaţă produsele din tutun aromate, mai specific, ţigările care au capsule aromate în filtru. De asemenea, începând cu data intrării în vigoare a legii, producătorii trebuie să fabrice pachetele de ţigări conform noilor reguli, iar ţigările mentolate, care sunt preferate în special de femei, vor mai putea fi comercializate până în 2019. Legea prevede şi schimbarea aspectului pachetului de ţigări. Acesta va avea o imagine grafică pe 65% din suprafaţa pachetului, aceste imagini vor fi pe ambele feţe, ca să nu mai fie posibil să ascunzi imaginea în raftul de prezentare a produselor din tutun. De asemenea, aceste imagini trebuie schimbate la fiecare 1 ianuarie de acum încolo, în aşa fel încât oamenii să nu se mai obişnuiască cu imaginile şi să fie surprinşi de alte imagini”, a declarat Magdalena Ciobanu, expert pentru controlul tutunului în Ministerul Sănătăţii, după dezbaterea proiectului la Comisiile juridice şi pentru sănătate de la Camera Deputaţilor.

Ea a adăugat că pachetele de ţigări inscripţionate conform actualelor reguli pot fi comercializate până la 20 mai 2017, în schimb produsele care conţin capsule cu arome trebuie să dispară de pe piaţă în momentul în care intră legea în vigoare, acestea din urmă ţintind copiii şi tinerii. Producătorii de tutun vor începe să producă noile pachete de la data intrării în vigoare a legii, a mai spus Magdalena Ciobanu.

Comisiile juridică şi cea pentru sănătate de la Camera Deputaţilor au respins marţi amendamentele la proiectul de lege privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe, care prevedeau interzicerea fumatului în autoturismul proprietate personală dacă în el se află femei gravide sau copii.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button