Un biciclist îndesat în portbagaj, cu tot cu bicicletă, nu e tocmai cea mai des întâlnită priveliște prin traficul din București, oricât de generos ar fi el cu ciudățeniile.
Dar, oricât de neverosimilă ar părea, prin București chiar a umblat un biciclist îndesat în portbagaj. S=a întâmplat aseară și a fost întâlnit în rond la Obor de un bucureștean din comunitatea de șoferi Info Trafic Rutier – București și Ilfov / Accidente / Filmari / Radare.
Biciclistul pare să fie un puști și, chiar dacă are casca pe cap, asta nu face ca lucrurile să devină brusc ok. Fiindcă este, realmente, riscant, în primul rând pentru pasagerul din portbagaj.
Destul de des, pe străzi și bulevarde poți întâlni părinți cu copii mititei pe motocicletă, în condițiile în care legislația nu îți permite să ia copiii mai mici de 14 ani pe șaua motorului. Legislația spune că minorii care au până în 14 ani trebuie să stea în atașul motorului.
De asemenea, mai poți vedea, pe la semafoare, prichindei pe scaunul din dreapta – față, chiar dacă încă nu au nici vârsta, nici înălțimea de la care pot să ocupe acest loc.
Sigur, ei își doresc foarte tare să stea pe locul de lângă șofer și un copil poate face mare hărmălaie ca să obțină ce vrea, dar vârsta de la care un copil are voie, legal, să stea în față ,este de 12 anii, și numai dacă înălțime lui este mai mare de 1,50 metri. astfel încât centura de siguranță să poată fi ajustată și fixată corespunzător.
Transportul de pasageri (inclusiv biciclist 😉) în portbagaj este pur și simplu ilegal. E OK doar dacă ai un SUV prevăzut cu locuri sujplimentare – scaune pentru pasageri care se rabatează și sunt prevăzute și cu centură de siguranță:
Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea regulilor privind transportul persoanelor și al obiectelor în sau pe vehicule”,
Asta înseamnă între 6 și 8 puncte de amendă, ceea ce se traduce financiar destul de dureros: 990 de lei și 1.320 de lei.