ARHIVA B365

Când ar putea fi introdusă MONEDA EURO în România

Dacă România ar începe procesul de aderare la euro, ar putea fi „rezonabil” pregătită peste 7 – 10 ani, a declarat viceguvernatorul BNR joi, potrivit Mediafax.

Ca să termini un proces trebuie mai întâi să îl începi şi România încă nu a început pregătirea trecerii la euro. Dacă l-am începe – să zicem – în această toamnă, probabil că, din punct de vedere tehnic, într-o perioadă de 7 – 10 ani am putea să fim rezonabil pregătiţi„, a spus Bogdan Olteanu, întrebat despre momentul în care România va trece la moneda unică europeană.

Olteanu a afirmat că aderarea la moneda unică depinde de viaţa politică.

România s-a angajat să adere la euro. Am scris-o şi în Constituţie, am votat-o la referendum. Nu am scris când se va întâmpla acest lucru. Există ţări în care politicul apreciază că e mai bine mai târziu. De exemplu, în Ungaria, Guvernul a decis că atunci când Ungaria va ajunge la nivelul de trai – să zicem – la 90% din media UE, atunci o să pună problema aderării. Din ce am văzut noi în ţări care au aderat, două treimi din nivelul de trai e un nivel rezonabil ca să poţi să te duci acolo fără să ai dificultăţi„, a declarat viceguvernatorul BNR.

Acesta a dat ca exemplu Slovacia, „o ţară care acum merge bine, economia e tot mai competitivă şi oamenii câştigă tot mai mult„.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button